Wat schuilt er achter palmolie?

 

Palmolie. Misschien heb je er wel eens over gehoord of gelezen, of je hebt nu geen idee waar ik het over heb. Waarschijnlijk zal dat laatste het geval zijn en dus behoor je tot de meerderheid. Er zijn namelijk nog teveel mensen die niks van palmolie afweten, net zoals ik, tot gisteren. Samen met mijn moeder en een vriendin ben ik gisteren bij Vegfest in Utrecht geweest. Dit is een heel groot veganistisch evenement dat elk jaar georganisseerd wordt. Voor mij was dit mijn eerste bezoek aan Vegfest, maar vorig jaar was ik ook al bij VeggieWorld geweest en dat is een heel vergelijkbaar evenement met veel lekker eten, interessante sprekers en leuke mensen!

Van te voren heb ik gekeken naar de lezingen die gegeven werden en daartussen zag ik de lezing over palmolie staan. Ik wilde altijd al meer over dit onderwerp te weten komen, omdat ik hier online wat over had gelezen en dat trok meteen mijn aandacht. De lezing over palmolie was dus het perfecte moment om me er meer in te verdiepen!

Wat is palmolie?
Palmolie is ‘s werelds meest gebruikte plantaardige olie en Nederland is één van de grootste afnemers. De olie wordt gehaald uit de vruchten van de Afrikaanse oliepalm.

Het gevaar van palmolie

Voor het produceren van palmolie zijn palmplantages nodig en dus ook ruimte. Daarom worden er voor deze palmplantages 300 voetbalvelden regenwoud per uur omgekapt. De Orang Oetan, maar ook de Sumatraanse tijger die in deze tropische regenwouden leven ziet in rap tempo zijn leefomgeving verdwijnen en wordt met uitsterven bedreigd. Daarnaast worden er heel veel bedreigde diersoorten illegaal doorverkocht voor de dierenhandel. En daar stopt het niet. Ook de lokale bevolking lijdt eronder. Zij worden van hun grond verdreven om plaats te maken voor de palmolie industrie, met als gevolg dat zij geen inkomsten meer kunnen maken. Deze mensen hebben het regenwoud nodig omdat zij daar hun voedsel en medicijnen uit halen. Daarnaast zorgt palmolie voor verzuring van de oceanen en klimaatverandering.

Indonesië en Maleisië zijn landen waar de meeste palmolie van afkomstig is. Zo’n 80% maar liefst! Maleisië heeft inmiddels geen natuurgebieden meer over door de palmplantages en Indonesië is ook al op weg naar complete verwoesting van haar natuur. Niet alleen deze landen in Azië, maar ook China, Thailand, de Filipijnen en Papua New Guinea wordt gebruikt voor het verbouwen van palmplantages. En dat was het nog lang niet, want landen in Latijns-Amerika en Afrika doen er ook aan mee. Elk jaar weer worden er miljoenen voetbalvelden aan natuurgebieden verwoest en dit allemaal omdat palmolie veel geld oplevert en een goedkoop product is.

Zonder enige idee gebruiken we regelmatig palmolie en weten we ook niet dat deze olie in vergelijking met andere plantaardige oliën, 40% schadelijke verzadigde vetzuren bevat die de kans op hart-en vaatziekten verhogen. Andere opties voor olie? Raapzaadolie, walnootolie, sesamolie, zonnebloemolie en kokosolie om maar een paar voorbeelden te noemen.

Waar zit palmolie in?
In alledaagse producten die we allemaal gebruiken, zoals voedingsmiddelen, cosmetica, crèmes, shampoos, etc. Op voedingsmiddelen wordt palmolie wel vermeld, maar in Nederland bestaat er geen wet voor verplichte etikketering van palmolie en daarom staat het soms in andere vage benamingen vermeld. Dit is vooral het geval bij shampoos, crèmes en cosmetica. Als consument weet je gewoonweg niet of er daardwerkelijk palmolie in zit. Verder zit palmolie ook in de vorm van biodiesel, dus elke tank vol met biobrandstof betekent dat er een regenwoud voor is verdwenen.

Palm Oil Free keurmerk
Dit is het eerste keurmerk dat aangeeft dat een product palmolie vrij is. In 2016 heeft Go Palm Oil Free haar eerste certificaat uitgereikt en producten zoals Vegafit (super lekker!), wat vanaf 30 oktober 2017 verkrijgbaar zal zijn bij AH, heeft deze logo ook op hun verpakking staan. Op deze manier wordt het voor de consument ook makkelijker gemaakt en hoef je niet telkens op de etikketten te checken of er palmolie in zit.

Jij kunt meehelpen!
Uiteraard kun jij meehelpen het proces van palmolie te stoppen. Hoe meer mensen zich hier voor inzetten, hoe minder vraag naar producten waar dit in zit en dus zijn bedrijven noodgedwongen palmolie uit onze alledaagse producten te halen. Ten eerste, check voordat je een product koopt of er op de ingrediëntenlijst palmolie vermeld staat of ‘een verwijzing naar’, zoals plantaardige olie (palm). Zoals hierboven vermeld zal dit makkelijker te vinden zijn op voedingsmiddelen dan op bijvoorbeeld shampoo.

Je kunt ook een openbaar berichtje plaatsen op een bekende pagina waar ze verzorgingsproducten online zetten (bijv. Andrélon) en met de vraag of er palmolie verwerkt zit in hun (drogisterij)producten, zoals shampoo, crèmes en make-up. Op deze manier moeten bedrijven zich openbaar kwetsbaar opstellen en informatie over hun producten verschaffen. Misschien dat ze zullen zeggen dat er duurzame palmolie in zit, maar ook dit is niet goed. Geef daarom aan dat je helemaal geen producten wilt kopen waar palmolie in zit.

Natuurlijk kun je ook meehelpen door de petitie te tekenen op Trek De Grens voor het behoud van de regenwouden!

Palmolie vrij challenge
Deze challenge begint in november en betekent een maand lang geen palmolie gebruiken. Als je wilt kun je je, net als ik, hier inschrijven en meedoen met de challenge! Je kunt hier ook lezen hoe de challenge in elkaar zit en hoe elke week eruit ziet.

Als jij de aarde een stuk mooier zou kunnen maken, wat voor gevoel geeft jou dat dan? Een trots gevoel? Een voldaan gevoel? Ik denk in ieder geval dat je je er niet slecht over zou voelen! Als we met z’n allen palmolie (zo veel mogelijk) vermijden is er een grote kans dat bedrijven niet meer producten verkopen waar dit in verwerkt zit. Op deze manier helpen we de natuurgebieden te behouden, de dieren die hierin leven, maar ook de lokale bevolking en het klimaat. Let’s make this world better, together!

xo Laura

 

Bronnen:
www.trekdegrens.nl

http://www.palmolie.info/challenge/ 

http://www.stichting-jaan.nl/

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *