Foam rollen na het sporten. Wat is het?

 

Een warming-up en cooling-down voor en na het sporten, daar hebben we allemaal van gehoord. Daarentegen klinkt foam rollen voor sommigen misschien nog wat onbekend. Voor mij is foam rollen iets wat ik wekelijks toevoeg aan mijn sportroutine en ook echt helpt! Hieronder vertel ik jullie wat foam rollen is en wat de voordelen van het gebruik ervan zijn.

They see me rollin’
Een foam roll kun je in allerlei vormen kopen: van helemaal vlak tot een blokjes vorm. Zelf heb ik een wat intensievere foam roll met uitstekende blokjes die dus ook wat intenser voelt dan een vlakke foam roll. Een foam roll wordt gebruikt voor spierherstel na het sporten en kan dus ook spierpijn voorkomen of het in ieder geval verzachten. Dit komt vooral doordat het foam rollen zorgt voor een betere bloesomloop, wat er weer voor zorgt dat het bloed sneller naar je spieren stroomt. Doordat er dus meer zuurstof naar je spieren gaat krijg je ook minder snel spierpijn en werkt het ontspannend. Daarnaast haalt het gebruik van een foam roll eventueel knopen uit je spieren en heb je een complete zelfmassage in één!

Hoe gebruik je het?
Meestal gebruik ik het na een rondje hardlopen of na een intensieve HIIT workout. Allereerst doe ik natuurlijk na het sporten een cooling down wat bestaat uit verschillende strekoefeningen en deze oefeningen houd ik dan voor langere tijd vast. Vervolgens gebruik ik de foam roll voor ongeveer 10 minuten. Je kunt de foam roll gebruiken voor je kuiten, bovenbenen, rug, schouders, nek, etc. Eigenlijk voor alle belangrijke en grote spieren dus! In het voorbeeldfilmpje hieronder zie je hoe je bepaalde delen van je lichaam met een foam roll kunt masseren. In het filmpje wordt aangegeven dat onderstaande oefeningen voor mensen zijn die hardlopen, maar in principe zou ieder persoon deze oefeningen kunnen doen, omdat het gewoonweg je spieren masseert die je hoogstwaarschijnlijk ook hebt gebruikt bij andere soorten beenoefeningen!

Een foam roller kom je op heel veel sportsites tegen. Ik heb die van mij bijvoorbeeld van Sportbay en hij werkt super! Heb ‘m al meer dan 2 jaar en gebruik het nog wekelijks, in ieder geval één keer per week. Zelf merk ik dat ik na het gebruik van de foam roller me meer ontspannen voel en dat het het sporten nog beter stimuleert doordat mijn spieren er losser door worden. Het hoeft ook helemaal geen dure aankoop te zijn en je hebt er alleen maar voordeel van. Je spieren zullen je dankbaar zijn! 😉

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *