Kruidnoten van Healthy Piet

 

Healthy Piet heeft haar slag geslagen in deze koude herfstdagen. Piet heeft namelijk heel wat kruidnootjes gebakken die niet alleen heel lekker zijn, maar ook nog eens gezond, palmolievrij en vegan! Healthy Piet houdt ontzettend van plantaardig eten en wilde daarom ook heel graag een keertje haar eigen kruidnoten maken die ze zonder schuldgevoel zou kunnen opeten. Natuurlijk wilde Healthy Piet graag haar recept met anderen delen! Check hieronder het recept van Healthy Piet en wie weet maak jij ook weer anderen blij met je zelfgemaakte kruidnoten, tenzij je het stiekem zelf allemaal opeet natuurlijk 😉

Kruidnootjes (ongeveer 100 stuks)

Wat:
2 kop speltmeel
4 el lijnzaad
4 el kokosbloesemsuiker
2 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden (zie recept hieronder)
Snufje himalaya zout
1 kop dadels (ontpit en geweekt in heet water)
4 el amandelmelk
4 el kokosolie

Speculaaskruiden (totaal 2 el)
3 tl kaneelpoeder
1 tl nootmuskaat
3 stukjes kruidnagel
1/2 tl gember
1/4 tl kardamom
1/4 tl witte peper

Hoe:
Ten eerste moet ik even zeggen dat ik de bakpoeder vergeten ben erbij te gooien. Dit moet er natuurlijk wel in, want dit zorgt ervoor dat de koekjes wat gaan rijzen en luchtiger wordt. Jep, ik kan soms ook fouten maken, maar ondanks dat ik het er niet bij heb gedaan zijn de kruidnootjes aardig goed gelukt! Je kunt speculaaskruiden ook kant en klaar in de supermarkt kopen, maar zelf vind ik het leuker en lekkerder om het zelf te maken. Heel handig hiervoor is als je een vijzel hebt, want hiermee kun je de specerijen zoals de kruidnagelstukjes goed mee fijn malen. Meng alle specerijen goed met elkaar samen en dan heb je je speculaaskruiden! En het ruikt zo goed…

Verwarm de oven allereerst voor op 160 graden.
Vervolgens ga je verder met de droge ingrediënten voor de kruidnoten. Roer de speltmeel goed door met de lijnzaad, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en zout. Hierna blend je de geweekte dadels in een keukenmachine even een paar tellen door en dan kun je ook de amandelmelk en kokosolie erbij doen. Mix dit goed door voor ongeveer 5 tot 10 minuten of totdat het een gladde pasta vormt. Af en toe zul je even moeten stoppen met blenden om de restjes dadels van de randen af te halen, zodat echt alles goed met elkaar gemengd wordt.

Nu kun je de dadelpasta bij de droge ingrediënten toevoegen. Het duurt misschien eventjes voordat je een gladde deeg krijgt, maar wees geduldig! 😉 Allereerst wordt het wat kruimelig. Als je wilt kun je ook met je handen werken, zoals ik heb gedaan bij dit recept. Dat werkt soms toch wat beter en sneller dan alleen met een lepel alles door elkaar roeren. Uiteindelijk kun je gemakkelijk een bal van het deeg vormen. Met een kleine theelepel schep je wat uit het deeg en hiermee maak je je eerste kruidnoot! Let erop dat je niet al te grote stukjes pakt, want in de oven wilt het deeg zich nog een beetje uitzetten. De grootte van een €0,20 muntje zou goed genoeg moeten zijn. Druk dit lichtjes plat en verdeel het gelijkmatig op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de kruidnootjes ongeveer 1 cm uit elkaar, zodat het op ‘t eind geen siamese tweeling wordt. Bak de kruidnoten 25 minuutjes door, maar check na 20 minuten voor de zekerheid of het niet te snel gaat. Laat de kruidnoten nog even in de oven staan als het klaar is en met de ovendeur geopend. Hierdoor heb je meer kans dat de kruidnoten krokant zullen worden. Een ander handig trucje is om de kruidnoten in een luchtdichte pot te bewaren, zoals een mason jar en dan met een klein potje rijst erin. De rijst absorbeert het vocht van de kruidnoten, waardoor het ook krokanter kan worden! Geniet ervan!

Fijne Sinterklaasfeest! En niet vergeten je kruidnoten te delen, hé. 😉

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *