Review Palm Oil Free Challenge

 

Misschien heb je dit onderwerp al eerder voorbij zien komen op mijn blog. Vorige maand heb ik in ”Wat schuilt er achter palmolie” beschreven wat palmolie is en wat voor consequenties dit heeft voor de natuur, de dieren, de lokale bevolking en onze eigen gezondheid. Ik ben over dit onderwerp gaan schrijven nadat ik een lezing over palmolie heb gekregen tijdens het event van Vegfest in Utrecht. Van te voren wilde ik al graag meer over dit onderwerp te weten komen en vervolgens leren wat ik als persoon kan doen om niet deel te nemen aan één van de meest schadelijke producties op aarde. In mijn vorige blog post heb ik het ook gehad over wat jij kunt doen om palmolie te vermijden door o.a. mee te doen met de Palm Oil Free Challenge. Natuurlijk zal ik mijn persoonlijke ervaring met jullie delen, de lastige momenten die ik tijdens de challenge heb ondervonden, maar ook veel leermomenten. Daarnaast heeft deze challenge mijn perspectief over alledaagse producten echt veranderd. Wil je weten waarom? Lees dan verder!

Palmolie in het kort
Palmolie wordt geproduceerd op palmplantages dat vooral wordt verbouwd in Indonesië, Maleisië, China, maar ook in Centraal- en Zuid-Amerika. Deze olie is zo populair omdat het heel goedkoop is, maar tegelijkertijd ontzettend slecht voor het milieu, de leefomgeving van wilde dieren, zoals de Orang Oetans, de lokale bevolking en ook nog eens voor onze gezondheid. Als je meer over deze schadelijke olie wilt weten, check dan mijn blog post ”Wat schuilt er achter palmolie” van vorige maand even. Hierin vertel ik wat het is, wat voor schade de productie van palmolie aanricht, maar ook hoe jij kunt helpen deze olie te vermijden in je dagelijkse leven.

Palm Oil Free Challenge
De challenge (in november) is verdeeld over 5 weken, met elke week weer een andere thema gerelateerd aan palmolie en het vermijden ervan. Omdat ik ingeschreven sta voor de challenge ontvang ik dagelijks een leuk mailtje met handige tips en tricks om (zo veel mogelijk) palmolievrij te leven. Super interessant en leuk om zelf thuis bijvoorbeeld te kunnen experimenteren en je eigen producten te maken! Ik neem je mee in deze challenge van 5 weken en vertel je wat elke week precies inhoud en hoe ik dit heb aangepakt!

Week I: palmolie in onze etenswaren
Super excited natuurlijk en ik kan niet wachten om te beginnen en zoveel nieuws te leren! Het eerste mailtje wat ik binnen krijg van PalmolieVRIJ vertelt meteen een duidelijke eerste boodschap: palmolie zit bijna in al onze dagelijkse producten. In ons eten, verzorgingsproducten en ook als we uit eten gaan. Ik verbaas mij echt in hoeveel producten ik palmolie heb zien staan! Natuurlijk heb ik meteen onze kast thuis onderzocht op producten met deze verschrikkelijke olie erin. Tot mijn verbazing hebben wij thuis helemaal niks waar palmolie in verwerkt zit! Dat is echt een opluchting, zeg! Hoe dit komt? Ik denk omdat wij veel losse en verse producten kopen, er een grote kans is dat er geen palmolie in verwerkt zit. We kopen iedere week een lading fruit en groente, maar ook noten en zaden bij de notenboer op de lokale groentemarkt in Dordrecht. Deze noten en zaden kopen we altijd ongebrand, dus puur natuur, zonder dat het in een olie heeft gezeten, zoals palmolie. Gebrande noten kunnen namelijk wel palmolie bevatten. Het is inderdaad veel etiketten doorlezen, maar dan weet je uiteindelijk ook een beetje in wat voor producten het zit. Vaak zit het namelijk in bewerkte producten, zoals koekjes, broodbeleg (pindakaas en chocopasta bijv.), kant-en-klare maaltijden, boter, brood en crackers. Gelukkig kopen wij nooit bewerkte producten en maken we het altijd zelf. Dat betekent: goedkoper, lekkerder en palmolie vrij!

Tijdens de eerste dag van de challenge heb ik ook een handig lijstje toegestuurd gekregen. Dit is namelijk een lijst met alternatieve benamingen voor palmolie. In etenswaren wordt palmolie wel vermeld in de ingrediëntenlijst, omdat dit verplicht is geworden in de EU. Daarentegen wordt palmolie in verzorgingsproducten niet zo duidelijk vermeld, maar verstopt onder andere gekke benamingen. Deze derivatenlijst is alfabetisch gemaakt waardoor het best makkelijk is om te checken of er palmolie in een bepaald product zit. Dit heeft mij zeker erg geholpen en laten ontdekken dat palmolie in de normale alledaagse producten zit, zoals tandpasta, zeep en shampoo. Nou, één ding weet ik zeker, voor mij betekent dit dat deze producten verre van normaal zijn.

Omdat wij thuis gelukkig geen palmolie hebben in onze etenswaren (yay!), was ik wel benieuwd naar de rest van de producten die in de supermarkt liggen die veel mensen kopen. Populaire snacks, zoals kruidnoten, bevatten dus meestal wél palmolie ben ik achter gekomen. Toch lagen er ook een paar zakken kruidnoten bij die palmolievrij waren, zoals de speltversie! Wist je trouwens dat je kruidnoten ook makkelijk zelf kunt maken? Het heeft een lading minder suiker dan de supermarkt versie en is natuurlijk ook palmolievrij en veel gezonder! Zelf voor Sinterklaas kruidnoten maken? Check dan even mijn blog post ”Kruidnoten van Healthy Piet” :).
Uiteindelijk is het gewoon even een kwestie van de etikketten van producten doorlezen en je weet meteen welke producten juist zijn en welke je beter kunt vermijden!

Wil jij ook weten hoe het zit met palmolie en een kijkje nemen achter de schermen? De documentaire hieronder ”Rise of eco-warriors” gaat over een groep jongeren die worden geconfronteerd met de grootschalige ontbossing op Borneo en er alles aan doen om dit gebied zo veel mogelijk weer te herstellen van alle schade die de palmplantages hebben aangericht.

 

Week II: verzorgingsproducten
Nu komt een heel ander verhaal. Vooral veel struggles deze week… Verzorgingsproducten zonder palmolie lijken veel lastiger te vermijden dan etenswaren zonder palmolie. Het zit in mijn shampoo (Gühl), haarconditioner (Andrélon), tandpasta(Sensodyne) en in mijn favoriete zeep en body lotion(Bath&BodyWorks), etc. 🙁 Helaas, in té veel producten. Zo zit er in mijn Gühl shampoo (zie foto hierboven) het stofje ”Sodium Laureth Sulfate” wat een andere benaming is voor palmolie. En in mijn crème conditioner van Andrélon zit ”Cetearyl alcohol”, ook een verstopnaam voor palmolie. Waarom moeten ze het in zoveel producten gooien denk ik dan. Aan de andere kant koop ik gelukkig al lang geen lichaamsscrub meer, maar maak ik dit zelf, gewoon van koffie en zout!
Toch besluit ik om de producten met palmolie die ik nu in huis heb nog wel te gebruiken totdat ze op zijn, maar ik ben wel van plan om op zoek te gaan naar verzorginsproducten zonder palmolie. Zo heb ik al mijn eerste palmolievrije zeep gekocht bij Holland&Barret. De derivatenlijst komt vooral heel handig van pas bij verzorgingsproducten, omdat de palmolie hierin verstopt zit onder andere ingewikkeld namen.

Ook deze week heb ik weer mails gekregen met handige tips over hoe je zelf je eigen verzorgingsproducten kunt maken. Net zoals de lichaamsscrub die ik zelf maak, zijn er nog heel veel andere dingen die niet veel moeite kosten om zelf te maken! In deodorants zit vaak het stofje ”glycerine” wat vaak op basis van palmolie wordt gemaakt. Toch zijn er wel merken die palmolievrije deo’s kopen, zoals de merken Modern Druids, Zerah en Loveli. Zodra mijn deo op is ga ik zeker een alternatief vinden waar géén palmolie in zit!

Week II is dus zeker een lastige week geweest, want ik heb geleerd dat bijna alle verzorgingsproducten palmolie bevatten, maar dat er dus nog heel veel andere opties zijn en je uiteraard je eigen palmolievrije creatie kunt maken! Dit leermoment ga ik zeker meenemen voor na de challenge en daarom zal ik actief op zoek gaan naar producten zonder deze olie, want dat kan!

Week III: on the road
Deze week is het de uitdaging dat wanneer je uit eten gaat je zeker weet dat het eten wordt bereid zonder het gebruik van palmolie. Daarnaast eigenlijk alles wat je tegenkomt als je onderweg bent, zoals op stations, bij de sportclub of een evenement, een attractiepark, etc. Het was niet moeilijk voor mij om  bijvoorbeeld tijdens het uit eten te vragen of het eten werd bereid in palmolie. Ik vroeg het aan de bediende en hij was zo vriendelijk dit te vragen aan de keuken. Dit was trouwens in een sushirestaurant: de Sumo, in Breda. Gelukkig werd het eten niet gebakken in palmolie, maar werd een andere plantaardige olie gebruikt. Zo kom je ook nog eens wat meer te weten over de bereiding van je eten! Op stations koop ik meestal niks, behalve water en fruit, dus dat is ook niet echt een ingewikkelde opdracht. Ik neem namelijk altijd mijn eigen eten mee als ik een dagje uit ga of naar school moet.
Lekkere snacks die vegan zijn én palmolievrij zijn bijvoorbeeld de bites van Sharp Sharp die je op best veel locaties door Nederland kunt vinden, zoals Amsterdam en Rotterdam. Bovendien heb je in Rotterdam een heel lekker tentje dat ook vegan en palmolievrij is en je kunt er de lekkerste ontbijtjes, lunch en zoetigheden vinden! Binnenkort zal ik wat schrijven over deze leuke vegan hotspot!

Week IIII: schoonmaakmiddelen
Ik ben niet echt een assepoester wat betreft het huis schoonmaken. En aangezien ik nog thuis woon is het ook meteen lastiger om zelf een keer het initiatief te nemen. Als kind hield ik ontzettend van schoonmaken, elk klein hoekje van het huis moest blinkend schoon zijn. Geen idee wanneer deze fase is omgeslagen, maar nu doe ik het niet bepaald graag meer, haha. Afwassen doe ik wel vaker en het bereiden van de maaltijden neem ik natuurlijk ook op mij. De afwasmiddel die ik met het afwassen gebruik is van Dreft en bevat helaas palmolie. Het zal je denk ik ook niet meer verrassen dat het in bijna alles zit wat je tegenkomt. Daarom zocht ik naar alternatieven en PalmolieVRIJ gaf als tip het merk ”Aleppozeep” dat uit pure olijfolie bestaat. Deze zeep heb ik dus meteen gekocht bij Holland&Barrett, zodat we meteen een goede, natuurlijke handzeep hebben, maar dit ook kunnen gebruiken als afwasmiddel en als wasmiddel voor onze kleding. Hoe? Heel simpel:

Recept (palmolievrije) afwasmiddel:
0,5 liter (kokend) water
10 gram zeep
200 soda

Breng een halve liter water aan de kook en los hier de zeep in op. Los vervolgens ook de soda op in het zeepmengsel. Laat het een nacht staan en roer het de volgende dag goed door, voordat je het in een fles giet. Nu kun je het afwasmiddel zoals normaal gebruiken, maar je zult merken dat het niet zal schuimen zoals normale afwasmiddel en dat is ook helemaal geen probleem.

Recept (palmolievrije) wasmiddel:
100 gram (palmolievrije) zeep
5 liter water

Bereiding:
Rasp de zeep met een keukenrasp en breng vervoglens het water zachtjes aan de kook in bijvoorbeeld een soeppan. Voeg de geraspte zeep toe en roer tot deze helemaal is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en giet het over in bijvoorbeeld lege wasmiddelflessen.

Optioneel:
Wasmiddel voor de witte was: voeg nadat de zeep is opgelost, nog 80 gram soda toe aan het mengsel. Mocht je een lekker geurtje aan je was willen toevoegen kun je 10 druppels etherische olie aan je zelfgemaakte wasmiddel toevoegen. Of je gebruikt palmolievrije zeep met een lekkere geur.

!Handige tip van PalmolieVRIJ!:
1. Kies je product. Een product dat je vaak gebruikt, bijv. koekjes, shampoo, etc.
2. Zoek de weg naar contact met de producent (door een openbaar FB bericht te plaatsen op hun pagina of door een e-mail te sturen).
3. Schrijf op wat je wilt vragen en waarom dat zo belangrijk voor je is.
4. Stuur je bericht naar de producent.
5. Wacht op antwoord en dan weet je uiteindelijk of jouw favoriete product palmolie bevat of niet! 😉

Week IV: biobrandstoffen
De challenge is bijna voorbij. Nog maar één dag! De laatste week gaat over biobrandstoffen. Deze duurt maar een paar dagen, maar is een heel belangrijk en actueel onderwerp. De milieudefensie is namelijk voor het behoud van het regenwoud en daar kun jij ook de petitie voor tekenen! Daarnaast speelt Nederland een grote rol in de import van palmolie en de verwerking ervan in biobrandstoffen, maar in Nederland zelf komt nauwelijks palmolie in diesel voor.

Maandag 4 december is er een protest in Den Haag dat alles te maken heeft met het bio-brandstoffenbeleid in Nederland. In Den Haag zal staatssecretaris Stientje van Veldhoven dit onderwerp bespreken. Maar voordat dit overleg plaats vind zullen er duizenden mensen haar oproepen om zo snel mogelijk een grens te trekken tegen ontbossing voor palmolie. Natuurlijk heb ik hiervoor getekend, maar ook ben ik er zelf bij in Den Haag om hier actie tegen te voeren! Ook geïnteresseerd? Schrijf je hier in als jij ook tegen ontbossing bent (reiskosten worden vergoed)!

Ik ben altijd in voor een challenge en ik weet hoe enthousiast ik ervan kan raken. De Palm Oil Challenge was ook zeker een eye opener voor mij. Door de challenge en de lezing die ik hiervoor heb gehad besef ik heel goed wat palmolie voor schade aanricht, maar dat je (met enige moeite) ook prima zonder kunt, dat er nog heel veel producten zijn zonder palmolie en dat je gemakkelijk je eigen producten bij elkaar kunt toveren! Ga jij ook proberen om zo veel mogelijk palmolie te vermijden? Ik in ieder geval wel vanaf nu!

xo Laura

Bron: PalmolieVRIJ

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *