Party proof vegan hapjes

 

Een feestje is niet compleet zonder lekkere (vegan) hapjes! Morgen word ik alweer 23 jaar, maar ik heb afgelopen weekend al mijn verjaardag gevierd en een high tea georganiseerd met allerlei zelfgemaakte hapjes en drankjes. Gelukkig was het een geslaagde high tea, want iedereen vond het lekker! Ik heb zelfs met mijn juicer vier verschillende soorten sapjes gemaakt en dus ook vier verschillende, vrolijke, kleurtjes op tafel gezet (in shotglaasjes!) die verbazingwekkend goed vielen bij de rest! Ben jij van plan om jouw volgende verjaardag thuis te vieren met familie en/of vrienden? Misschien is het dan ook een leuk idee om een high tea te organiseren en zelf van allerlei lekkere hapjes te maken! Zelf vond ik het namelijk hartstikke leuk om te maken en ookal sta je wel even in de keuken, is het dat wel waard op ‘t eind. Ik weet zeker dat je gasten je high tea zullen waarderen en versteld zullen staan dat alles wat je hebt gemaakt compleet plantaardig is! <3

Voor de high tea van afgelopen weekend heb ik wat stokbrood gekocht met verschillende soorten hummus spreads, zoals zongedroogde tomaat, de klassieke hummus en kerriehummus. Daarnaast heb ik zelf ook wat zoute snacks gemaakt, zoals lijnzaadcrackers! Dit was tevens de eerste keer dat ik het heb uitgeprobeerd, want ik was al een tijdje benieuwd hoe deze crackers zouden smaken en ik moet zeggen dat ze aardig goed gelukt waren! Het recept daarvan zie je hieronder. Deze crackers waren dan ook nog lekkerder met een laagje hummus erop! Verder had ik bij de AH nog wat aardappelchips gekocht van verschillende soorten aardappels, zoals vitelotte noir, lady rosetta, agria en zoete aardappel. Het goede aan deze zak chips is dat er eigenlijk niks geks aan is toegevoegd, maar dat er puur gedroogde aardappels in zitten gecombineerd met zonnebloemolie, zout en rodebietensap.

Wat betreft zoete hapjes heb ik twee soorten banaanbrood gemaakt, blondie muffins en karamel chocolade shortbreads. Het recept van de blondie muffins vind je hier! Bij elkaar is het echt wel één grote zoetebom, maar het was heerlijk! Hieronder deel ik met jullie de recepten van een paar hapjes die ik heb gemaakt voor de high tea:

Lijnzaadcrackers (15-20 crackers)

Wat:
1 kop lijnzaad
1/4 kop pompoenpitten
1/2 tl himalayazout
3/4 kop water

Hoe:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de lijnzaad, pompoenpitten en himalayazout in een grote kom. Roer dit wat door elkaar en giet er water in. Roer dit nogmaals door elkaar en laat het 30 minuten staan. Ondertussen neemt het lijnzaad het water op en wordt het een kleverig beslag. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en verspreid het lijnzaaddeeg gelijkmatig uit over de ovenplaat. Leg er eventueel een extra vel bakpapier op en rol het plat m.b.v. een deegroller. Let erop dat de dikte van de crackers niet meer is dan 3mm dik. Hoe dunner, hoe krokanter het wordt. Schuif de bakplaat in de oven en laat het 30 minuten in de oven bakken. Het moment dat je het uit de oven haalt laat je het minstens 15 minuten afkoelen voordat je het in de gewenste stukken snijdt!

Banaan choco swirl brood 

Wat:
2 kop speltmeel
1 kop amandelmeel
1/2 kop kokosmeel
2 handjes walnoten
2 el kokosbloesemsuiker
Snufje zout
4 rijpe bananen
4 el kokosolie
1 tl vanille extract
2 lijnzaadeieren (2 el gebroken lijnzaad + 5 el warm water)
2 el plantaardige melk
Pure chocolade
1/2 tl baking soda
1/2 tl apple cider vinegar

Hoe:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een grote kom. Vervolgens blend je de bananen, kokosolie, vanille extract, lijnzaadeieren en plantaardige melk in een keukenblender een paar minuutjes goed door. Roer het vloeibare mengsel door de droge ingrediënten in de kom en roer goed door todat alles met elkaar vermengd is. Als je wilt kun je de helft van een reep pure chocolade gebruiken, in stukjes snijden en door je beslag gooien voor een extra zoete bite. Tot slot meng je de baking soda en apple cider vinegar met elkaar in een klein kommetje. Zodra dit begint te schuimen roer je het door je beslag. Deze combinatie zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen en tegelijkertijd zorgt het ook voor extra luchtigheid in de bananenbrood. Vervolgens vet je een bakblik in en giet je hier het banaanbrood beslag in. Laat de andere helft van de pure chocolade smelten in een steelpannetje. Zodra dit is gesmolten giet je de chocola in een s-vorm bovenop je banaanbrood! Stop het voor 30-35 minuten in de oven en klaar ben je!

Salty caramel chocolate shortbread (ongeveer 15 stukjes)

Wat:
Bodemlaag
2 kop ontpitte dadels
1 kop cashewnoten

Karamellaag
1 kop geweekte dadels
4 el water
snufje himalaya zout

Topping laag
Halve reep purce chocolade
1 el Maple Syrup
Snufje himalaya zout

Hoe:
Blend de dadels met cashewnoten fijn in een keukenblender. Dit vormt de bodem van je shortbread. Leg een vel bakpapier in een kleine bakvorm en vervolgens verdeel je het dadelbeslag hierin zodat de hele bodem bedekt is. Voor de karamellaag is het beter als je de dadels minstens vijf minuten weekt in heet water, want hierdoor wordt het beslag wat smeuïger. Nadat je de dadels hebt geweekt, gooi je het water eruit. Je zou het water kunnen gebruiken die je voor de dadels hebt gebruikt, maar dit zal iets te veel zijn, waardoor de karamellaag misschien iets te vloeibaar wordt. Daarom kun je beter het water eruit gooien en de dadels samen met vier eetlepels water en zout in je keukenblender mengen. Meng dit goed door, zodat je zo min mogelijk stukjes dadels overhoudt. Stop af en toe met blenden en schep het beslag dat aan de zijkanten van de blender plakt weer bij de rest van het beslag. Blend ongeveer vijf minuten en verdeel de karamellaag over de eerste laag die je hebt gemaakt. Zet dit voor ongeveer 20 minuten in de vriezer. Vervolgens maak je topping en dit doe je door een halve pure chocoladereep te smelten in een steelpan samen met wat Maple Syrup en zout. Als dit compleet gesmolten is giet je dit als laatste laag over je shortbread. Strooi wat korrels zout op de topping als finishing touch en stop je shortbread meteen daarna in de vriezer! Het moment dat je je shortbread wilt serveren haal je het minstens een half uur van te voren uit de vriezer.

Wat doe jij voor leuks op je volgende birthday party? En ga jij ook voor gezond, lekker en plantaardig? 🙂

xo Laura

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *