Terugblik 2017 + doelen 2018 (en tips!)

 

In 2017 heb ik weer zoveel leuke dingen mee mogen maken! Aan de andere kant verheug ik mij heel erg op 2018, wetend wat mij doelen zijn voor dat jaar en dat het hopelijk allemaal mag uitkomen. In deze laatste blog post van dit jaar zal ik jullie meenemen naar één van mijn top momenten van 2017 én vertel ik jullie wat mijn doelen voor 2018 zijn. Daarnaast geef ik ook wat handige tips die jullie kunnen helpen bij het realiseren van jullie eigen doelen of voornemens voor het nieuwe jaar. 🙂

2017 in een flits:

5 km Marikenloop
Tot nu toe heb ik met 3 hardloopwedstrijden van 5 km meegedaan. De eerste was met de Ladies Run in Rotterdam, de tweede met de Drechtstadloop in Dordrecht en de derde was de Marikenloop in Nijmegen. Samen met nog een paar meiden van mijn sportgroep hebben we ons dit voor de Marikenloop ingeschreven! Meedoen aan een hardloopwedstrijd is echt een mooie ervaring. Je komt erachter hoeveel doorzettingsvermogen je wel niet kunt hebben en daarnaast voelt het als een super overwinning zodra je de finishline bent gepasseerd! De toeschouwers die aan de zijlijn staan geven je de motivatie die je nodig hebt om door te gaan en vooral niet op te geven. O.a. dankzij de toeschouwers heb ik een hele mooie tijd weten te behalen, namelijk 5 km in 26 minuten! Het is iedere keer weer heel bijzonder om aan zo’n event mee te doen waarbij je met z’n allen hetzelfde doel hebt en dat is de finish halen met een trots gevoel!

Meespelen als figurant
Dit jaar heb ik mij opgegeven als figurant voor de film: Het Hart van Hadiah Tromp. Dit was zo ontzettend leuk om mee te maken! Ik wilde altijd al eens in een film meespelen en dit was dan mijn allereerste figurantenrol. Het stelt misschien niks voor, omdat ik hoogstwaarschijnlijk niet met mijn gezicht in beeld kom, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Het ging vooral om de lol die ik dankzij deze draaidag heb gehad en de mensen die ik heb leren kennen tijdens de set. Bovendien zie je als figurant ook heel duidelijk hoe scènes worden gedraaid en hoe lang een scène wel niet kan duren! Wat een geduld moet je hebben als acteur, zeg! De repetities en opnames duurden de hele dag tot laat in de avond en we waren dan ook helemaal kapot aan het eind. Mijn rol als figurant speelde zich af in de marine opleiding. Dit hield in dat we heel actief moesten rennen in zware pakken en helmen door o.a. duinen, zand, zee, opdrukken en kruipend op voeten en ellebogen door het water en rennend over het strand terwijl we zware houten balken moesten optillen. En dit moest dan eventjes vijf keer achter elkaar herhaald worden! Het stond namelijk nooit meteen in één keer goed op beeld, dus dat maakte het wel heel zwaar. Dit was dus zeker weten een figurantenrol met bootcamp inbegrepen, haha! Maar het was echt iets wat ik een keer mee moest maken en nu ook van mijn bucketlist heb af kunnen strepen. De film ‘Het Hart van Hadiah Tromp’ komt in het voorjaar van 2018 uit op tv op NPO 3. Ik ben echt heel benieuwd naar het eindresultaat van de film en dus ga ik hem ook zeker kijken! Natuurlijk ga ik dan ook wel even mezelf proberen te spotten tussen de mariniers in opleiding.

Veganlicious
Het eerste halfjaar heb ik er vaak aan gedacht: wil ik vegan zijn? Zou ik dat kunnen? Ik herinner mij goed wanneer de eerste keer was dat ik meer over de vegan levensstijl te weten kwam. Dit was vorig jaar, september 2016, het moment dat ik op retreat ging met mijn sportgroep. Een paar meiden binnen deze groep waren óf vegan of aten bijna volledig plantaardig. Tijdens dit weekendje weg heb ik verschillende redenen gehoord waarom vegan zijn alleen maar voordelen heeft. Ik werd steeds nieuwsgieriger en begon er wat meer informatie over op te zoeken. Dat jaar gebeurde er nog niet heel veel wat betreft mijn voedingspatroon, maar begin 2017 verdiepte ik mij er veel meer in. Begin dit jaar kwam ik een paar goede vegan documentaires tegen wat mij een nieuw inzicht gaf in wat ik nog niet wist. In maart dit jaar heb ik meegedaan aan een vegan challenge. Verrassend genoeg merkte ik dat het niet al te moeilijk was en dat ik steeds meer alternatieven begon te ontdekken voor dierlijke producten. Bovendien was dit ook precies de maand dat ik met mijn opleiding een weekje naar London op studiereis ging en dus was ik wel een beetje bang of de challenge wel ging lukken. Nou, ik heb het overleefd hoor! Van te voren heb ik er goed aan gedaan om vegan tentjes op te zoeken, zodat ik wist waar ik naartoe kon gaan. Gelukkig was ik al eerder naar Londen geweest met mijn mams, waardoor ik al een paar gezonde, vegan tentjes wist te herinneren.

Na deze challenge heb ik helaas nog wel dierlijke producten geconsumeerd, maar in veel mindere mate. We begonnen thuis met telkens één dierlijke product uit ons menu weg te halen totdat we uiteindelijk maar één keer per week vis aten. Dit beviel goed, ik voelde mij goed en mijn moeder voelde daar precies hetzelfde over. Vervolgens bleef ik meer informatie opzoeken over plantaardig eten en dus bekeek ik nog een paar vegan documentaires, waaronder What The Health (wat ik 2x heb gezien), Cowspiracy en Forks Over Knives. Wat ik allemaal wel niet te weten kwam over veehouderijen, onze gezondheid, het welzijn van de dieren en het klimaat… Dit alles liet mij een definitief besluit maken: ik wil niet langer bijdragen aan de consumptie van dierlijke producten en de schade die het veroorzaakt voor mens, dier en klimaat. Niet alleen de documentaires, maar ook de lezingen die ik heb gehad op bijvoorbeeld VeggieWorld lieten mij huilen, maakten mij boos en gaven mij een machteloos en schuldig gevoel. Ik dacht echt van: ben ik al die tijd zo erg in de maling genomen? Alles is gewoon één grote leugen geweest. Ik dacht dat melk goed was voor je botten. Ik dacht dat ik kip nodig had voor de proteïne. Ik dacht dat ik vis nodig had voor een mooiere huid. Nu dat ik de feiten weet wil ik nooit meer terug en deel uitmaken van de schade die veehouderijen aanrichten.

19 juli 2017 ben ik dan officieel vegan geworden (hooray!) en er geen seconde spijt van gehad! Ik ben nu bijna 6 maanden plantaardig gaan eten en ik voel mij goed in mijn vel en ik hoop meer mensen te kunnen inspireren met deze gezonde levensstijl. ”Food is the medicine”.

California dreamin’
2017 was ook het jaar voor mij dat ik voor het eerst alleen op een verre reis ging! Vorig jaar vloog ik trouwens ook al voor het eerst in mijn eentje naar Lanzarote om daar vervolgens 5 maanden stage te lopen in het H10 Timanfaya Palace hotel. Dit was al een hele uitdaging en ook best eng vond ik toen. Alleen was dit voor mijn studie en afgelopen zomervakantie ben ik op vakantie geweest naar San Diego, maar hier ook een deel van mijn tijd een Engelse cursus gevolgd. Het was echt ge-wel-dig! Ik ben zo ontzettend blij dat ik deze reis heb durven maken en na 3 weken van ‘The Golden State’ te hebben genoten ben ik vervolgens een paar dagen op bezoek gegaan bij familie in Toronto. In totaal ben ik een maandje weg geweest en ik zat al zo erg in die ritme van het reizen dat ik niet meer naar huis wilde gaan. Voor mijn gevoel was mijn reisavontuur nog niet afgelopen en was ik dus ook helemaal niet klaar om weer naar Nederland te vliegen. Maar helaas, aan alles komt een eind, maar dat betekent niet dat ik nooit meer terug ga.

Reizen is zo bijzonder… Het moment dat ik met mijn koffer de deur uitstap voel ik mij al vrij en vrij van alledaagse verplichtingen. Zordra ik op het vliegveld aankom begint het al helemaal te kriebelen in mij, maar wel kriebels van opwinding en gezonde spanning wel te verstaan. Nog even en ik zit in het vliegtuig en voor ik het weet rolt het vliegtuig zo van de Nederlandse grond en stijg ik hoog de lucht in onderweg naar een ander stukje aarde aan de andere kant van de wereld. Zodra ik Nederland vanuit de lucht zie raak ik zo enthousiast en staar ik vol ongeloof naar dat kleine stukje land waar ik vandaan kom. Ik ervaar dan zo’n bijzonder gevoel wat lastig is om te beschrijven, maar ik kan zeggen dat het zeker ook een stukje dankbaarheid en waardering is of zo. Eenmaal aangekomen op het land van bestemming voel ik mij misschien eerst een vreemdeling, maar dat geeft mij ook een kick. Ik kan zijn wie ik wil zijn, ik voel mij zo vrij en er is niemand die mij kent. Daarnaast leer je tijdens het reizen zoveel nieuws en vooral als je voor het eerst alleen reist. Je leert jezelf beter kennen, je ontdekt wat je goede en slechte eigenschappen zijn en vooral hoeveel je in je eentje kunt bereiken en dat je zoveel meer kunt dan je denkt! 🙂

Nu dat ik voor het eerst California heb mogen zien wil ik heel graag nog eens terug gaan. Daarom ben ik al flink aan het sparen voor een rondreis door het westen van de Verenigde Staten en hopelijk kan ik dat in de zomervakantie van 2018 waarmaken! Tijdens mijn zomervakantie heb ik San Diego mogen leren kennen, Los Angeles, Venice Beach en Santa Monica. Ik vond alles zo mooi en doordat ik deze verschillende plekken heb mogen zien ben ik nog nieuwsgieriger geworden naar wat de rest van de Verenigde Staten te bieden heeft!

Start blog
Eigenlijk is dit ongeveer hetzelfde verhaaltje als mijn besluit om vegan te worden! Het spookte al een lange tijd door mijn hoofd, misschien al zelfs wel een paar jaar. Ik vroeg aan mijn vrienden wat zij ervan zouden vinden als ik zou beginnen met het schrijven van een eigen blog. Iedereen reageerde positief en dat gaf mij ook weer wat meer vertrouwen om dan eindelijk echt eens te beginnen met een blog! Natuurlijk heb ik eerst gebrainstormed over wat voor naam ik mijn blog zou geven, hoe de opzet eruit kwam te zien, het design, over wat voor onderwerpen ik zou schrijven en hoe vaak ik een bericht online wilde zetten. Uiteindelijk had ik alles bij elkaar en kon ik starten met mijn blog. Ik weet dat ik al jaren geïnteresseerd ben in voeding, sport en alles wat te maken heeft met een gezonde levensstijl. Voeding heb ik altijd al interessant gevonden, maar sinds dit jaar natuurlijk ook wat betreft plantaardige voeding. Daarom staan er op mijn blog puur en natuurlijk alleen maar vegan recepten online!

Mijn intentie voor het starten van mijn blog is ontstaan uit een hobby en een interesse voor een gezonde en plantaardige levensstijl waarbij ik mensen die hier ook geïnteresseerd zijn kan inspireren om gezonder en actiever te leven. Wie weet bloeit het later tot iets groters uit, maar op dit moment houd ik het klein en puur als hobby. Bovendien houd ik van schrijven en word ik ook altijd mega enthousiast wanneer mensen een compliment over mijn blog geven of er een recept van uitproberen!

Feedback
En natuurlijk als jullie nog tips hebben of een bepaald onderwerp meer zouden willen zien, let me know, oké?! 🙂 Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën of om iets nieuws uit te proberen en vind het daarom alleen maar leuk om jullie feedback te ontvangen hierover!

Propedeuse
Na de zomervakantie heb ik mijn propedeuse uitreiking gehad! Weer een stapje verder binnen mijn opleiding communicatie. Tot nu toe vind ik het nog steeds een leuke opleiding, alleen merk ik wel dat ik een hele brede interesse heb waardoor ik soms een beetje afdwaal van mijn huidige studie en soms ook wel eens aan andere richtingen denk. Ik weet nog steeds niet precies wat ik wil, maar ik weet wel waar mijn interesses liggen. Vaak denk ik eraan hoe een opelding zou zijn binnen de voedings/gezondheidsbranche en dan voornamelijk gespecialiseerd in een plantaardig voedingspatroon. Er zijn gewoonweg te veel keuzes, teveel richtingen en dus teveel mogelijkheden wat het voor mij (als een twijfelaar) niet echt gemakkelijker op maakt. Ach ja, ik kijk in ieder geval erg uit naar de minor die eind 2018 van start gaat en natuurlijk mijn stage. Op deze manier kan ik mij specialiseren in een bepaald vak waar ik graag naartoe wil werken en dat is voor mij schrijven in combinatie met plantaardige voeding, sport, een gezonde levensstijl en reizen. Later zou ik het geweldig vinden om te reizen voor mijn werk, maar dat ligt nog ver weg. Ik moet er eerst achter komen wát ik precies wil gaan doen en welke functie daar bij past. Of ik na het afronden van het hbo nog een master wil gaan volgen, weet ik ook allemaal nog niet precies, maar ik ben in ieder geval heel blij dat ik in één keer mijn P heb gehaald!

Mijn doelen voor 2018:

 • Piano leren spelen
 • Een schilderworkshop volgen
 • Een rondreis maken door West-Amerika
 • Een moestuin maken
 • Niet teveel (onnodig) nadenken
 • Van mijn lichaam houden
 • Genieten van de kleine dingen (dankbaar zijn)

Tips:

 • Stel 2 of 3 duidelijke (en de meest belangrijkste) doelen voor jezelf op. Hoe meer doelen je hebt hoe moeilijker het namelijk is om je er aan te houden. Als je een paar duidelijke doelen voor ogen hebt is het wat realistischer om die ook waar te maken.
 • Je kunt ook iedere maand 1 doel voor jezelf maken. Dus in totaal 12 doelen. Dit lijkt misschien veel en een beetje een tegenstelling van de bovenstaande tip, maar als je je alleen focust op één specifiek doel voor die ene maand dan is dat wel te doen. Aan de andere kant, als je 12 doelen hebt en je probeert zoveel mogelijk doelen daarvan uit in één maand dan is het natuurlijk een heel ander verhaal en heb je minder kans dat je ze behaald.
 • Schrijf je doelen uit op een sticky note en plak het op goed zichtbare plekken, zoals op je spiegel. Zo wordt je altijd herinnerd aan je doel!
 • Maak met jezelf de afspraak: als ik mijn doel behaald heb mag ik mezelf een leuk cadeautje geven (bijvoorbeeld een dagje spa, een massage, dat ene leuke jurkje, een dagje uit of uit eten)!
 • Vertel anderen (je moeder, je beste vriendin, etc.) over jouw doelen, zodat je extra support hebt! Je doel is bijvoorbeeld stoppen met nagelbijten. Telkens wanneer je op je nagels bijt kan je omgeving er iets van zeggen, zodat jij wordt herinnerd aan jouw doel en dat is stoppen met nagelbijten.
 • Schrijf je doelen op in een agenda of een planner en schrijf erbij wat voor (positieve) gevoel je krijgt als je deze doelen hebt waargemaakt. Telkens wanneer het even moeilijk gaat pak je je agenda (of agenda in je telefoon) erbij en lees je wat jou motiveert zodat je weer back on track bent!

Ik wens jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar! Let’s rock 2018 en maak het jouw jaar! Wat zijn jouw goede voornemens/doelen voor 2018? Of ben jij daar niet zo van?

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *