Healthy studeer snacks

 

Heb jij dat ook altijd dat als je veel moet studeren je honger krijgt in van alles en nog wat? En dan bedoel ik voornamelijk in zoetigheden, junk food en andere ongezonde dingen? Toch kun je het studeren goed combineren met een gezonde levensstijl door je eigen healthy proof studeer hapjes te maken! Hieronder vind je 3 simpele receptjes waar je heerlijk van kunt genieten tijdens het leren en waar je je ook nog eens energiek, fit en verzadigd door voelt.

Een paar jaar terug at ik tijdens mijn tentamenperiodes best wel slecht. Chocoladerepen, chips, koekjes, etc. gingen er bij mij wel in en dat ook nog eens gecombineerd met stilzitten en dus bijna niet actief zijn. Nu is dat wel anders. Ik plan mijn workouts slim in, doe korte maar explosieve oefeningen en daarbij maak ik mijn eigen hapjes. Ik koop daarom vrijwel nooit iets wat voorverpakt is uit de supermarkt, maar in plaats daarvan maak ik even wat tijd vrij om een gezonder maar ook een lekker alternatief te maken. Mijn lichaam blij, ik blij!

De recepten hieronder zijn simpel en best snel te maken! Het zijn drie super lekkere hapjes die je nodig zult hebben tijdens het studeren. Het zal je energie geven, een betere concentratievermogen en alles behalve een suikerdip en daarom blijf je constant actief en word je niet moe.

TIP: haal geen ongezonde, vette hapjes in huis. Als je dit niet in je kast hebt staan kun je er ook niet naar grijpen en kies je voor een gezonder alternatief!

Raw chocolate bars (ongeveer 12 stuks)

Wat:
2 kop dadels (ontpit)
1 el cacaopoeder
1/2 kop rozijnen
1 kop amandelen

Hoe:
Deze energy bars heb je in 10 minuutjes gemaakt! De snelste recept van de drie voor als je weinig tijd hebt. 😉
Zorg ervoor dat je ontpitte dadels hebt en snijd deze grof in stukken. Gooi dit in de blender en mix het samen met de overige ingrediënten. Zelf vind ik het fijn als er nog stukken nootjes in zitten en dus blend ik het niet langer dan 5 minuten. Al je het juist heel fijn gemalen wilt hebben meng je het nog wat langer door natuurlijk. Schep dit in een vierkante of rechthoekige bakvorm, druk het deeg plat en snijd er je chocolate bars uit!

Appelchips 

Wat:
2 zoete appels (bijv. Kanzi)
1 tl kaneel
1 el citroensap

Hoe:
Verwarm de oven voor op 120 graden.

Snijd de appels in hele dunne plakjes met een mandoline of sherp mes. Doe de appelschijfjes in een kom en doe hier de kaneel en citroensap bij. Masseer de appelstukjes met deze ingrediënten samen en zodra alles goed verspreid is leg je de appelchips op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ik heb het verspreid over 2 bakplaten omdat het best veel was en niet op één bakplaat pastte. Het maakt daarom niet zoveel uit als je de appelstukjes een beetje over elkaar heen legt. Zet je appelchips een uurtje in de oven totdat ze goudbruin beginnen te worden en krokant. Check de appelchips voor de zekerheid na 45 minuutjes even want soms wil het nog wel eens snel gaan. Als het uur voorbij is haal je ze eruit en laat je het 10 minuutjes afkoelen. Hello delicious, crunchy and healthy crisps!

The sweet and cheesy spiced popcorn (voor 2 personen)

Wat:
1/2 kop maïskorrels (voor de zoete en spicy popcorn)

Voor de zoete popcorn:
1 reep gesmolten pure chocola
2 el kokosolie
1 el maple syrup

Voor de spicy popcorn:
2 el walnootolie/olijfolie
1 tl paprikapoeder
1/4 (of iets minder) cayennepoeder
1 el edelgistvlokken
Snufje himalayazout

Hoe:
Smelt 3 eetlepels kokosolie in een diepe en grote steelpan. Verhit dit een paar minuten op een middelmatig hoge vuur. Gooi er vervolgens 2 of 3 maïskorrels in en wacht totdat je het hoort ”poppen”. Nu kun je de rest van de maïskorrels erin doen met de deksel een heel klein beetje geopend zodat de lucht uit de pan kan ontsnappen. Zet het vuur vanaf nu ietsjes lager. Shake af en toe even met de pan. Zo voorkom je eventueel dat de onderste popcorn op de bodem verbrand. Wacht totdat je 3 seconden of langer geen ”pop” meer hoort en dan weet je dat het klaar is! Giet het over in 2 aparte, grote kommen.

Voor de zoete popcorn laat je de pure chocola met kokosolie en maple syrup in een steelpannetje smelten. Roer telkens goed door en zodra het gesmolten is giet je dit over je popcorn. Hussel de zoete popcorn door elkaar en tast toe!

Voor de spicy popcorn kun je iets minder dan de aangegeven hoeveelheid cayennepeper toevoegen als je een zachte pittige smaak wilt. Deze popcornvariant smaakt zelfs een beetje naar kaas door de edelgistvlokken die je toevoegt!

Studeren en gezond eten een onmogelijke combinatie? Nahh.. 😉 P.s. deze snacks zijn natuurlijk ook movie night proof!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *