Winter Buddha Bowl

 

Wil je een bommetje vol vitaminen op je bord en allemaal in één maaltijd? Dan zit je met een buddha bowl wel goed! Je hebt er misschien wel een keer wat over gelezen of gehoord: de Buddha bowls. Ze zijn de laatste tijd ongelofelijk populair en je kunt ze zo naar eigen smaak vullen dat al jouw favoriete ingrediënten erin zitten. Zo veelzijdig als je het maar maken kan, zo veelzijdig en gevarieerd is een buddha bowl! Lees gauw verder welke (yummy!) ingrediënten ik voor mijn buddha bowl heb gebruikt. Een buddha bowl is ook makkelijk te maken als je veel restjes over houdt van de dag ervoor! Zo kun je het allemaal op een slimme manier opmaken. 😉

Want wie zegt dat lunch en avondeten saai is got it wrong! Geen traditionele boterham meer als lunch maar een vrolijk feestje op je bord geserveerd met bomvol vitaminen en ook nog eens hartstikke lekker, kleurrijk en vullend. Je kunt een buddha bowl op zoveel verschillende manieren maken en als je het nog nooit hebt gemaakt, is dit misschien wel het moment om het uit te proberen!

Winter Buddha Bowl (2 personen)

Wat:
1/2 kop ongekookte rijst
10 broccoliroosjes
1/2 kop kikkererwten
1 rode paprika
1/2 kop sojabonen
1/2 tempeh
1 avocado
Handje kiemgroenten (alfalfa, rode kool en broccoli kiemgroenten)
1 tl sesamzaad
1 tl tahini
1 kop boerenkool (optioneel)
Zout en peper
Sojasaus (optioneel)
Walnootolie

Voor de kikkererwten:
Knoflookpoeder
Paprikapoeder
Cayennepoeder

Marinade:
2 el sojasaus
1 el balsamico vinegar
knoflookpoeder
komijnpoeder
2 el maple syrup
2 el olijfolie

Hoe:
Maak allereerst de marinade voor de tempeh klaar. Hierboven vind je de ingrediënten die je hiervoor nodig hebt. Mix dit in een kom goed door. Snijd de tempeh in reepjes of blokjes en meng dit met de marinade, zodat alles bedekt is. Laat dit minstens 10 minuten staan, zodat het goed kan intrekken.

Verwarm de oven alvast voor op 190-200 graden voor de kikkererwten.

Vervolgens snijd je de broccoli, paprika en avocado in de gewenste stukken. Daarna kook je de rijst totdat het een wat zachtere bite krijgt. Was eventueel de boerenkool af als je deze in het recept wilt gebruiken. Nu kun je de broccoli in walnootolie (of een andere plantaardige olie) lichtjes grillen in een grilpan. De rest van de groenten kun je gewoon rauw eten! Als je dit niet wilt, kun je de rest natuurlijk ook mee grillen of roerbakken. Rooster ook de sesamzaadjes apart in een kleine koekenpan goudbruin.

Voor de kikkererwten meng je de specerijen (zie recept hierboven) met elkaar en hier roer je de kikkererwten doorheen. Zodra alles bedekt is leg je een vel bakpapier op een bakplaat en hier gooi je de kikkererwten op. Rooster dit voor 20 minuten in de oven, maar check na 15 minuten of het niet te hard gaat. Het doel is om de kikkererwten er krokant uit te laten komen. Het kan zijn dat ze 5 minuten langer in de oven moeten blijven of juist 5 minuten korter, aangezien iedere oven weer anders is.

Nu kun je de tempeh in een grote (wok)pan doorbakken voor ongeveer 15 minuten op een middelmatige vuur. Roer regelmatig door zodat alle kanten goudbruin worden en niet opeens verbranden aan één kant.

Nu de rijst klaar is kun je de boerenkool erdoorheen roeren. Serveer dit in een grote en diepe kom. Nu kun je de rest van de ingrediënten als het ware in een rondje erbij doen en zo naar het midden toewerken. Natuurlijk bepaal je zelf hoe jij je bord wilt decoreren! Op het eind versier je je buddha bowl met wat kiemgroenten in het midden en strooi je de sesamzaadjes erover met wat zout, peper en tahinisaus. Je kunt er eventueel ook nog wat sojasaus bij doen als je dat wilt.

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *