Top 5 vegan documentaires

 

De termen ‘vegan’ of ‘plantaardig’ hoor je waarschijnlijk steeds vaker. Je leest of hoort er wat over, je ziet het op tv voorbijkomen, vegan producten in de schappen van de supermarkt, etc. Het is een feit. De veganistische levensstijl is populairder dan ooit, het is een ware trend geworden, of beter gezegd, we gaan terug naar onze oorspronkelijke tradititie en dat is niet het consumeren van vlees. De mens is van nature nou eenmaal geen vleeseter maar een planteneter.

Sinds vorig jaar barste het onderwerp los (eindelijk!) en het jaar 2018 zal nog meer in petto brengen wat betreft veganisme. De plantaardige eettentjes schieten als wortels uit de grond en dit is ook te zien in het plantaardige aanbod aan etenswaren in de supermarkten. Mensen raken ge├»nteresseerd in deze nieuwe levensstijl, zijn nieuwsgierig en willen gezonder leven en dit triggert winkelketens weer hierop in te spelen. Wat heeft mij o.a. gestimuleerd om de stap richting veganisme te doen zetten? Nou, o.a. door documentaires te kijken. Juist, ja. Netflix is niet alleen maar hersenloos series kijken (wat we af en toe ook gewoon nodig hebben natuurlijk) maar juist door ook eens docu’s te kijken leer je bovendien nog eens wat en het is mega interessant! Het zal je ogen doen openen na het kijken van deze documentaires en je kijk op de wereld en ons leven op aarde doen veranderen, let maar op. ­čśë Het klinkt misschien een beetje diepzinnig, maar dit is hoe ├şk het in ieder geval heb ervaren en hopelijk geldt dat voor jullie ook! Zie hieronder welke 5 vegan documentaires ik jullie aanraad om te kijken:

 1. What the health
  Dit was voor mij de eerste vegan documentaire die ik heb gezien en ik moet zeggen dat dit ook meteen d├ę documentaire was die mij aan het denken zette over mijn eigen levensstijl. Na het zien van deze docu besefte ik mij in wat voor wereld we eigenlijk leven en dat ik hier niet aan bij wil dragen. Deze docu is een opvolger van de documentairefilm ‘Cowspiracy’, hieronder, en gaat over het verband tussen voeding en ziekte, de overheid, de farmaceutische sector en de levensmiddelenbranche. Je zult versteld staan over wat er achter de schermen eigenlijk wel niet gebeurd en vooral wat er verborgen wordt gehouden voor de consument. What the health geeft een goede eerste impressie over de kracht van veganisme en de geheimen van grote, bekende bedrijven.
 2. Cowspiracy
  Cowspiracy is een docu dat een indruk geeft over hoe natuurlijke hulpbronnen opraken door de schadelijke bio-industrie. Daarnaast kom je erachter waarom milieuorganisaties dit grootschalige probleem negeren en dat het allemaal draait om ├ę├ęn ding en nee, dit is niet het beschermen van onze aarde, helaas.
  De documentaire┬álaat zien dat de veeteelthouderij de grootste hoofdoorzaak is van ontbossing, waterverspilling, vervuiling, verwoesting van regenwouden, hongersnood, dierensterfte, ”dead zones” in de oceanen en nog zo veel meer schade die het aanricht aan onze planeet. Al met al, alles wat je in deze documentaire te zien en te horen krijgt maakt je als het ware ”wakker”.
 3. Forks over knives
  Voeding en de relatie daarvan met je gezondheid. Dat is waar deze documentaire over gaat. Voeding doet meer voor je lichaam dan je denkt. ”Food is the medicine” is dan ook een uitspraak dat deze documentaire goed beschrijft. Daarentegen is deze quote iets waar ik 100% achter sta en waar ik ook volledig in geloof! Forks over knives gaat over twee voedselwetenschappers die toelichten waarom bepaalde producten zo populair zijn en hoe deze drank- en etenswaren leiden tot overgewicht, diabetes, hoge cholesterol en andere ziektes.
 4. Okja
  Ok├ę, dit is eigenlijk niet echt een documentaire, maar een film. Toch wil ik deze film graag in dit rijtje toevoegen omdat het een film is dat inzicht geeft in hoe de vleesindustrie in elkaar zit. Bovendien leef je in deze film mee met de hoofdpersonage die sinds kleins af aan zorgt voor haar nijlpaard Okja waar ze een hechte en liefdevolle band mee heeft. In Okja volg je de strijd dat het meisje aanvecht in het voorkomen dat haar huisdier eindigt in voedsel. Het is een emotionele film tussen mens en dier, maar laat tegelijkertijd goed zien dat dit ook de realiteit is en elke seconde van de dag gebeurd in de vleesindustrie.
 5. Fat, sick & nearly dead I & II
  In deze documentaire heeft de presentator in zijn verleden zelf gezondheidsklachten gehad, waaronder overgewicht en een te hoog cholesterol. Op een gegeven moment is hij het ziek zijn zat geworden en wilt hij ook niet meer afhankelijk zijn van medicatie. Hij wilt weer leven en is daarom klaar voor een drastische verandering in zijn levensstijl. Dit is het moment dat hij begint met een sapkuur voor een maand lang. Wat houdt dit in? Elke dag versgeperste sap uit een juicer dat bestaat uit groente en fruit. Dit doet hij om gezondheidsklachten te voorkomen en daarnaast andermans levens te redden. Er zijn twee delen van deze documentaire gemaakt en beide vertellen over het positieve effect van juicen op je gezondheid.

Deze documentaires (├ęn film) zijn een must-see om te kijken als je nieuwsgierig bent naar een veganistische levensstijl en als je om je gezondheid geeft. We willen ons tenslotte allemaal gezond, gelukkig en fit voelen, toch? ­čÖé Dan is het altijd een goed idee om je meer in dit soort onderwerpen te verdiepen en erachter te komen wat voeding met je lijf doet en wat jij er zelf aan kunt doen om zo gezond mogelijk te leven!

Proost op jouw gezondheid!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *