‘Maar wat eet je dan nog als vegan?’ Nou, genoeg!

 

‘Ben je vegan? Maar dan kan je toch bijna niks meer eten?’ of ‘wat eet je dan?’ Dat hoor ik zo vaak als ik vertel dat ik geen dierlijke producten consumeer. Ik richt me graag op wat ik wél kan eten en dat is meer dan genoeg kan ik je vertellen! Als je jezelf totaal niet hebt verdiept in een plantaardige levensstijl en zo gewend bent om van alles te eten, dan snap ik wel dat je je afvraagt hoe ik zo kan leven. Het is van een andere wereld denken velen misschien die deze levensstijl niet helemaal begrijpen, maar niet voor mij. Ik ben van mening dat deze levensstijl geschikt is voor ieder van ons omdat dit van nature de manier is voor een mens om te leven. Daarnaast biedt een volledig plantaardige voedingspatroon ook nog eens de nodige positieve effecten op je gezondheid. Een plantaardig dieet kan gezondheidsklachten en ziektes doen verminderen of zelfs voorkomen.

Wat eet ik dan zoal? Surprise, surprise… Meer dan je zou denken, dat weet ik wel zeker! Hoe ziet een week er ongeveer voor mij uit wat betreft de maaltijden die ik samenstel voor mijn ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten? Zo heb je een idee in wat ik zoal eet per week, dat dus echt van alles is, en dat er nog heel veel variaties en mogelijkheden zijn zonder dat je dierlijke producten in je eten en drinken hoeft toe te voegen.

Aan het einde van iedere week, op vrijdag, maak ik wekelijks een meal plan voor de aankomende week. Dit helpt mij o.a. om gezond te (blijven) eten en alleen boodschappen te doen voor de producten die ook echt alleen op mijn boodschappenlijstje staan en die ik daadwerkelijk nodig heb. Zie hieronder mijn meal planning voor een ‘random’ week. Tussendoortjes verschillen per week, maar meestal eet ik wat fruit, banaanbrood, muffins, dadels, wortels met hummus of een juice.

Meal plan

Maandag ontbijt:
Citroensap, havermout met chocopasta of pindakaas, kaneel, nootjes, (gedroogd) fruit en een kopje thee.
Maandag lunch:
Quinoabowl met gemarineerde tempeh, sojabonen, paprika, gegrilde broccoli, tahini en tomaatjes.
Maandag diner:
Courgetti (spaghetti van courgette) met zelfgemaakte pesto of hummus, olijven of zongedroogde tomaatjes, cherrytomaat en gemarineerde tofu en 1 stuk groente erbij, zoals broccoli. Een kopje thee.

Dinsdag ontbijt:
Citroensap, amaranth met chocopasta of pindakaas, kaneel, banaan, nootjes, (gedroogd) fruit en een kopje thee.
Dinsdag lunch:
Banana pancakes met maple syrup, fruit, pompoenpitten en een green juice.
Dinsdag diner:
Zoete aardappelfrietjes met vegan mayo of ketchup, geroosterde kikkererwten, spinazie, tomaatjes en linzen. Een kopje thee.

Woensdag ontbijt:
Citroensap met apple cider vinegar en gember, banana mug cake met chocopasta of pindakaas, stuk fruit, walnootjes en een kopje thee.
Woensdag lunch:
Salade van spinazie, tomaat, paprika, sojabonen, tofu of tempeh, olijven, geroosterde bloemkool en hummus.
Woensdag diner:
Wortelpompoensoep met lente ui en een stukje speltbrood. 

Donderdag ontbijt:
Quinoapudding met kaneel, agave syrup, vanille, fruit, nootjes en een kopje thee.
Donderdag lunch:
Blueberry cauliflower smoothie bowl met pindakaas, vanilleproteïne, een green juice en banaanbrood.
Donderdag diner:
Quinoa pizza met zelfgemaakte hummus, (munt)pesto, paprika, tomaat, edelgistvlokken, olijven en spinazie. Een kopje thee.

Vrijdag ontbijt:
Chia pudding met maple syrup, chocopasta of pindakaas, nootjes, (gedroogd) fruit en een kopje thee.
Vrijdag lunch:
Spinazie of boerenkoolsalade met tahinisaus, gemarineerde tempeh, kidneybonen, sojabonen en tomaat.
Vrijdag diner:
Leftover diner. Gegrilde groenten uit de oven met rijst en leftover gemarineerde tofu.

Zaterdag ontbijt:
Overnight oats (havermout) met (gedroogd) fruit, nootjes, pindakaas en een kopje thee.
Zaterdag lunch:
2 of 3 stukjes brood toast met pittige hummus, sla, tomaat, pindakaas met banaan en chocopasta met bosbessen. Een glaasje juice.
Zaterdag diner:
Uit eten bij een vegan restaurant in bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam.

Zondag ontbijt:
Pancakes met maple syrup en fruit.
Zondag lunch:
Een smoothiebowl, een glaasje juice en een stuk banaanbrood.
Zondag diner:
Quinoa bowl met groente, kidneybonen, pitten, ketchup of vegan mayo.

Bovendien eet ik zoveel mogelijk thuis maar soms ga ik ook wel eens uit eten met vriendinnen of eet ik bij mijn vriend en dan ziet mijn meal plan er natuurlijk anders uit. Natuurlijk stem ik mijn meal plan hierop af en laat ik sommige dagen open staan als ik weet dat ik die dagen buiten de deur eet.

Om eerlijk te zijn eet ik bijna nooit echt veel vleesvervangers naast tempeh en tofu. Ten eerste, is dit nogal prijzig in de supermarkten en maak ik daarom heel veel zelf in plaats van het kant en klaar te kopen en ten tweede, gooi ik al best veel proteïne en groente door mijn maaltijden waardoor ik gauw vol zit en niet per se die ene sojaburger of vegan kipstukjes nodig heb. Zoals je ziet eet ik dus wel van alles en probeer ik zoveel mogelijk te variëren in groente en fruit. Als ik uit eten ga kies ik uiteraard voor een plantaardig en een gezond gerechtje, maar natuurlijk houd ik ook van een lekker toetje zo nu en dan dat misschien niet zo heel gezond is, maar hé, come on, toetjes zijn the best!

En het is ook wel een klein beetje duidelijk dat ik van chocopasta en pindakaas houd, he… Als ik het zo allemaal heb uitgetypt wat ik zoal eet per week merk ik wel dat ik vaak chocopasta of pindakaas gebruik (hihi, guilty!). Wat eet jij vaak per week waar je niet zonder kunt? 😉

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *