Happy homemade hummus

 

Wat bevat veel proteïne, is gezond, plantaardig en makkelijk te bereiden? Kikkererwten! Deze peulvrucht kun je op verschillende manieren serveren. Zo kun je het roosteren en er krokante borrel bites van maken, rauw door je salade gooien, falafel van maken en kun je er ook humus mee maken. Genoeg opties dus! Daarnaast zijn er talloze variaties in humusrecepten en de ene versie zul je misschien lekkerder vinden dan de andere. Dit recept bestaat uit drie verschillende smaken en drie verschillende kleuren humus! Er zit vast iets tussen wat je lekker vindt!

Met humus kun je er op los experimenteren wat betreft smaken en kleuren. Maak vooral wat jou lekker lijkt, maar ik zou zeggen probeer eens één van onderstaande humusvariaties! Zo eet ik humus meestal als snack met worteltjes of smeer ik het op een toast en decoreer het met wat groente en alfalfa. Ook ziet het er feestelijk uit als je met deze gekleurde humus rondgaat op een party!

happy homemade humus

Vaak rooster ik de kikkererwten in de oven en meng ik dit door een salade met zoete aardappelfriet en tahini. Super lekker en het vult goed doordat de kikkererwten een bron zijn van eiwitten. Verder zijn kikkererwten goed voor je hart en bloedvaten, bevat het ijzer en andere belangrijke mineralen. Bovendien bevat dit kleine balletje heel veel vezels wat zorgt voor een betere spijsvertering en zorgt het voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Orange sunshine hummus

Wat:
1/2 kop kikkererwten (uit blik)
1 el kikkererwtenwater
1/4 tl kerriepoeder
1/4 tl knoflookpoeder
2 babywortels
1/4 tl kurkumapoeder
1 el citroensap
1 el hartige specerijenmix*
Snufje himalayazout

Green goodness hummus

Wat:
1/2 kop kikkererwten (uit blik)
Klein handje spinazie
1/4 tl knoflookpoeder
Klein handje koriander
1 el tahini of 1 el vegan mayo**
Snufje himalayazout

Pink panther hummus

Wat:
1/2 kop kikkererwten (uit blik)
1 klein stukje biet
1/2 tl knoflookpoeder
2 el tahini of 2 el vegan mayo**
Snufje himalayazout

Hoe:
Mix per recept alle ingrediënten samen in een keukenblender.

happy homemade humus

*Hartige specerijenmix:
Dit geeft de humus een extra bite! Deze hartige specerijenmix is een recept uit het boek ”Hoe overleef je” van Dr. Michael Gregor. Een ontzettende lekkere specerijenmix dat echt smaak geeft aan je eten! Daarnaast bevat het geen toegevoegde zout en is het al best een beetje zoutig door de hele mix aan specerijen. Hieronder geef ik je graag het recept zodat jij dit kunt gebruiken als topping voor gerechten of in dit humusrecept. Als je niet alle genoemde specerijen hebt dan kun je natuurlijk ook maar een paar ingrediënten van het recept gebruiken. Het voegt sowieso al een lekkere smaak toe aan je eten en dat is wat je wilt! Daarnaast hoef je met deze specerijenmix geen zout meer aan je eten toe te voegen. Bovendien heb je met dit recept genoeg voor een hele week. Bijna alle ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden!

Hartige specerijenmix

Wat:
2 el edelgistvlokken (te koop bij Holland&Barrett)
1 el uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
1 el gedroogde peterselie
1 el gedroogde basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl droge mosterd (mosterdpoeder)
1/2 tl gemalen kurkuma
1/2 tl selerijzaad

Hoe:
Meng alle ingrediënten in een kruidenmolen of blender. Bewaar het vervolgens in een klein potje met een goed sluitende deksel.

**Vegan mayo:
Is héérlijk! Afgelopen week heb ik voor het eerst vegan mayo uitgeprobeerd. Ik gebruik eigenlijk bijna nooit (kant-en-klare) sauzen, zoals ketchup, mayo of bbq saus. Toch was ik heel benieuwd hoe een zelfgemaakte vegan mayo zou smaken en heb dit uitgeprobeerd! Zie hieronder het recept.

Vegan mayo:

Wat:
1 kop zonnebloemolie
1 tl mosterd
1/2 kop sojamelk
1 tl agave siroop
2 tl apple cider azijn
Zout

Hoe:
Meng alle ingrediënten samen in een smoothieblender of keukenblender. Mix het goed samen totdat de olie goed gemengd is met de rest van de ingrediënten en een gladde saus vormt.

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *