Uitslag voedingsberekening door Diëtiste

 

Niet zo lang geleden heb ik dit jaar een bloedonderzoek laten doen in het ziekenhuis. Puur om te weten of ik niet iets van een vitamine mis en of ik wel genoeg van alles binnen krijg. Toch checken ze tijdens zo’n bloedonderzoek niet al je gezondheidswaarden. Dit was dan ook precies de reden dat ik langs de diëtiste ben gegaan. Hierdoor heb ik een beter beeld gekregen van alle vitaminen, mineralen en andere voedingswaarden die ik met mijn huidige voedingspatroon binnen krijg!

Raar om langs de diëtiste te gaan?

Langs de diëtiste gaan hoeft niet per se te betekenen dat je overgewicht hebt of dat je aan een bepaalde ziekte lijdt. Eigenlijk raad ik het iedereen aan om eens per jaar langs te gaan. Dit is puur voor je eigen gezondheid en om te weten of je nergens een tekort van hebt! Voel je je bijvoorbeeld moe, duizelig of zwak? Dan is het ontzettend handig om een jaarlijkse voedingsberekening te laten doen én een bloedonderzoek. Op deze manier krijg je zekerheid en controle over jouw gezondheid en hoe jij je voelt! Iedereen wilt zich tenslotte goed voelen, toch?

De diëtiste heeft mijn voeding berekent op veel meer punten, zoals calcium, vitamine B1, B2, B3 en B6. Door mijn bezoekje aan de diëtiste is mijn voedingsberekening helemaal compleet. Zo heb ik een duidelijk beeld of mijn voedingsinname juist is of niet. Hieronder geef ik graag de resultaten weer!

voedingsberekening door diëtiste

Ik zal je niet bombarderen met de complete uitleg van dit schema, want dat is nogal veel. Wel deel ik graag met je welke voedingsstoffen in orde zijn en welke niet. Daarnaast geef ik aan hoe het komt dat ik een té hoge waarde heb van iets en de tekorten die ik heb. Verder vertel ik hoe je bepaalde tekorten kunt verhogen waardoor je je ook weer beter in je vel voelt!

Positieve waarden

Welke waarden zijn als goed berekend bij mij en dus als gezond? De volgende waardes zijn als goed berekent volgens de algemene dagelijkse hoeveelheid:

 • Calorieën
 • Koolhydraten
 • Voedingsvezels
 • Totale vet
 • Cholesterol
 • Ijzer
 • Kalium
 • Retinol
 • Vitamine B1
 • Vitamine C
 • Water

Negatieve waarden:

De volgende waarden geven aan dat ik een tekort of juist een te hoge inname heb van:

 • Eiwitten
 • Calcium
 • Natrium
 • Magnesium
 • Zink
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Nicotinezuur

Verder zie je in het schema dat vitamine B12 en vitamine D in het rood staan en dus erg laag, maar dit komt doordat dit niet juist gemeten is. Om een berekening te maken van mijn innames moest ik iedere dag mijn maaltijden en tussendoortjes wegen. Vervolgens heb ik deze hoeveelheden ingevoerd op Eetmeter. Via dit systeem kon de diëtiste zo nauwkeurig mogelijk mijn voedingsinname berekenen. In de Eetmeter had ik niet de keuze om aan te geven dat ik vitamine B12 en vitamine D supplementen slik. Hierdoor is dit dan ook niet juist doorgevoerd en is er puur gekeken naar de inname van deze vitamines uit mijn voeding. Tijdens mijn bloedonderzoek zijn deze twee vitamines wel meegeteld en is dit ook helemaal in orde.

voedingsberekening door

Zoals ik al zei kun je helaas niet alles aangeven wat je hebt gegeten in de Eetmeter. Hierdoor lijkt het misschien of ik een tekort heb aan een bepaalde waarde, terwijl ik dit wel binnen heb gehad maar dit simpelweg niet kan invoeren in de Eetmeter. Zo kon ik bijvoorbeeld quinoa, een paar plantaardige melksoorten en vleesvervangers niet invoeren.

Toch heb ik wel een wat duidelijker beeld gekregen van wat ik een tekort heb. Hieronder geef ik aan hoe ik mijn tekorten kan opvullen:

Eiwit

Veel mensen denken dat eiwitten alleen in dierlijke producten zit, maar dit is niet waar. Er zijn heel veel plantaardige alternatieven met een heveelheid aan eiwitten. De mens krijgt sowieso al genoeg eiwitten binnen, zelf als ze geen dierlijke producten consumeren. Mensen die dierlijke producten consumeren hebben zelfs téveel eiwitten en dat is juist niet goed. Volgens het schema zou ik meer eiwitten binnen moeten krijgen. Dit zit bijvoorbeeld in sojabonen, tempé, tofu, kikkererwten, bonen en peulvruchten.

Calcium

Calcium geeft stevigheid aan je skelet en gebit. Ook zorgt calcium ervoor dat je spieren goed werken en draagt het bij aan de energievoorziening van je lichaamscellen. Calcium zit in gewone melk, maar wordt ook bijna altijd in plantaardige melk toegevoegt. Verder vind je calcium in bloemkool, broccoli, spruitjes, boerenkool en amandelen.

Natrium

Natrium is een ander woord voor zout. Het zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam. Daarnaast regelt het ook je bloeddruk. Hier krijg ik dus te weinig van binnen, terwijl de gemiddelde Nederlander (de meeste van ons) juist teveel zout binnenkrijgen. Zout is vaak extra toegevoegd in bijvoorbeeld blikjes bonen, koek, cruesli, muesli, energierepen, etc. waardoor je al snel teveel zout binnenkrijgt. Een tekort aan zout komt eigenlijk niet heel vaak voor omdat het in heel veel producten zit.

Magnesium

Mijn magnesium inname is meer dan de algemene dagelijkse hoeveelheid aanbeveelt. Bij een teveel aan magnesium kun je last krijgen van diarree. Echter is dit niet bij mij het geval. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling van het lichaam en het goed functioneren van de spieren. Het is daarnaast nodig voor de opbouw van spieren en geft energie. Magnesium vind je in pure chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten. Ook zijn groene groente en ongepelde granen rijk aan magnesium.

Zink

Mijn zink is net ietsjes te hoog. Dit is niet heel erg volgens de diëtiste. Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en dus ook de groei en vernieuwing van weefsel. Daarnaast zorgt zink voor gezonde haren, huid, nagels, gezonde botten en een goed geheugen. Zink vind je in vlees, zuivel, vis (haring), bruinbrood, peulvruchten en rijst. Een teveel aan zink kan leiden tot bloedarmoede en een vermindering van weerstand.

Vitamine B2

Is net ook iets te laag bij mij. Deze vitamine zorgt voor de energievoorziening van je lichaam. Verder zorgt vitamine B2 voor gezonde haren en huid, een goede spijsvertering en beschermt het je ogen tegen zonlicht. Groente, fruit, noten en graanproducten bevatten deze vitamine, evenals vlees, eieren en melk (producten). Als je een tekort hiervan hebt dan voel je je moe en heb je last van een droge huid en droge lippen.

Vitamine B6

Deze vitamine is ook net ietsjes lager dan de algemene dagelijkse hoeveelheid aanbeveelt. Vitamine B6 is nodig voor een goede weerstand en spijsvertering. Verder speelt het een rol bij het vormen van rode bloedcellen, een goede energievoorziening en een goed werkend zenuwstelsel. Voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, vis, maar ook graanproducten, aardappelen en peulvruchten bevatten deze vitamine. Groenten, kaas en melk bevat het ook maar in mindere mate.

Nicotinezuur

Is een ander woord voor vitamine B3. Vitamine B3 zorgt voor een goede huid en de werking van het zenuwstelsel. Vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten bevatten deze vitamine. De meeste mensen hebben geen tekort aan deze vitamine. Dit komt doorat de meeste mensen genoeg eiwitten binnen krijgen en deze al genoeg vitamine B3 bevatten. Omdat mijn eiwitinname ietsjes aan de lage kant ligt, is mijn nicotinezuur ook wat lager.
Als je een tekort aan hebt dan kun je uitslag krijgen, ontstekingen en last krijgen van vermoeidheid.

Conclusie

Nu ga ik alle tekorten natuurlijk  weer opvullen! Het is niks ernstigs, want sommige tekorten zijn net op het randje. Toch merk ik niet dat ik een tekort heb aan een bepaalde vitamine, want ik voel mij wel goed in mijn vel. Af en toe kan het zijn dat ik mij wat moe voel en als ik op sta dat ik me wat licht in mijn hoofd voel. Dit zou komen door één van deze tekorten. De diëtiste heeft mij vertelt dat dit misschien door een tekort aan zout komt en teveel vochtverlies omdat ik veel sport. Dus, veel water drinken en telkens een snufje zout toevoegen aan mijn maaltijden! Verder ga ik ook letten op mijn calciuminname. Wat mij betreft zijn dit mijn twee grootste tekorten wat ik in de gaten moet houden!

Als je verdere gedetailleerde vragen hebt over mijn voedingsberekening of mijn ervaring met de diëtiste laat het mij weten!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *