Hoera! Ik eet al één jaar plantaardig (vegan)!

 

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik besloot volledig plantaardig te gaan eten. Hoe voel ik mij nu en is dit voor mij iets wat ik mijn hele leven vol zou kunnen houden? Is het altijd perfect gegaan? Nee, dat niet. Ik vertel je graag hoe ik afgelopen jaar heb ervaren!

Vegan zijn of plantaardig eten?

In about me kun je meer lezen over waarom ik 100% plantaardig ben gaan eten! Kort samengevat ben ik volledig plantaardig gaan eten voor het dierenwelzijn, mijn eigen gezondheid en het milieu. Laat ik allereerst even duidelijk maken dat er een verschil is tussen plantaardig eten en vegan zijn. Plantaardig zegt het al. Dit is volledig plantaardig eten. Als je een vegan bent dan eet je ook volledig plantaardig, maar je koopt dan bijvoorbeeld ook geen kleding of materiaal wat gemaakt is van dieren of uitgetest is op dieren. Dit laatste doe ik zelf (nog) niet. Ik ben puur bezig met mijn eten. Toch houd ik steeds meer rekening met wat voor producten ik koop. Zo houd ik rekening met wat voor shampoo ik koop. Deze koop ik vaak bij de Lush en is niet op dieren getest.

plantaardig

Hoe voel ik mij nu? 

Na een jaartje plantaardig eten voel ik mij heel goed! Ik voel mij fit, energiek en blijf op hetzelfde gezonde gewicht. Daarnaast heb ik dit jaar een bloedonderzoek laten doen. De uitslag hiervan was erg goed en ik had gelukkig nergens een tekort van! Meer over de uitslag van mijn bloedonderzoek lees je hier. Verder heb ik dit jaar ook een voedingsberekening laten doen bij de diëtiste. Hier heb ik ook een artikel over geschreven. In het algemeen ziet mijn voedingspatroon er goed uit volgens de diëtiste. Toch is het nodig voor mij om van bepaalde vitamines toch net wat meer van binnen te krijgen, zoals vitamine B.

 

”Ik voel mij voldaan, fit en voller voor langere tijd”

 

Bovendien voelt het erg goed om te weten dat ik mijn lichaam voed met zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten. Zo eet ik nauwelijks gefrituurd eten. Dit vind ik trouwens niet heel lekker en meestal krijg ik last van een opgeblazen buik. Niet bepaald fijn dus. Door plantaardig te eten en zo veel mogelijk onbewerkt eten te kiezen voel ik mij licht en eigenlijk nooit opgeblazen. Daarnaast geeft plantaardig eten mij energie en maakt het de kans op vreetbuien kleiner! Wel probeer ik zoveel mogelijk gevarieerd te eten. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk groente en fruit te eten, maar ik combineer dit ook met eiwitrijke voeding, zoals peulvruchten, bonen en vleesvervangende producten zoals tofu en tempé. Op deze manier voel ik mij voldaan, fit en voller voor langere tijd.

Zijn er cheatmomenten geweest?

Cheatmomenten heb ik nooit gehad! In ieder geval heb ik nooit met opzet iets dierlijks gegeten of gevraagd om een dierlijk product. Wel heb ik een paar keer per ongeluk iets dierlijks gegeten. De eerste keer was vorige zomer, in juli, toen ik eigenlijk net plantaardig ben gaan eten. Ik was op dat moment in San Diego waar ik bij Jambo Juice een smoothie bowl had besteld. Dit was geloof ik een açaí bowl waarvan ik dacht dat dat wel compleet plantaardig zou zijn. Zonder de ingrediënten echt helemaal goed te hebben gelezen heb ik het maar meteen besteld. Het zag er lekker uit en ik had enorme trek. Na mijn bowl op te hebben gegeten bleef ik nog even zitten en bekeek ik het menu. Zo zag ik dat mijn açaí bowl o.a. bestond uit honing. Sindsdien lees ik altijd heel goed wat de ingrediënten zijn, ook al verwacht ik dat een maaltijd zoals een smoothie bowl zo plantaardig is als wat!

plantaardig

Van fouten leer je

Ik verwijt mezelf deze ‘beginnersfouten’ niet. Dat ik per ongeluk iets dierlijks heb gegeten was eigenlijk altijd het gevolg door niet goed navragen en zelf niet goed opletten. Zo heb ik ook per ongeluk in San Diego op de Farmers Market een banaanbrood gegeten waar ei in zat verwerkt. Hier heb ik van geleerd en nu vraag ik altijd goed na of een product 100% plantaardig is en lees ik de ingrediënten goed door.

Wat ik ook heb meegemaakt is dat ik vorig jaar tijdens mijn vlucht naar San Diego een vegetarische maaltijd kreeg in plaats van een veganistische. Dit heb ik maar opgegeten, want het was een erg lange vlucht en ik had verder geen ander eten bij me. Ik kreeg dan bijvoorbeeld pasta maar wel met kaas. Ik kon niet anders dan het op te eten omdat ik het anders niet zou trekken zonder eten. Gelukkig krijg je in het vliegtuig meestal verschillende hapjes geserveerd. Zo at ik bijvoorbeeld alle groente op en een stukje brood, maar zonder roomboter. Het toetje, wat een ijsje was, heb ik niet opgegeten omdat er melk in zat. Verder heb ik wel wat fruit gegeten en zoveel mogelijk de dierlijke producten die in een hoofdmaaltijd waren toegevoegd eruit gehaald.

Tips om plantaardiger te leven

Kijk vegan documentaires (op Netflix of YouTube)! Dit heeft mij echt de beslissing doen nemen om plantaardig te gaan leven en mijn ogen geopend! Lees hier het artikel dat ik heb geschreven met een top-5 lijstje met de beste vegan documentaires! Verder is het een goed idee om eerst geen vlees meer te eten en dit langzaam af te bouwen. Zelf ben ik begonnen met vlees uit mijn menu te weg te laten. Vervolgens haalde ik kip, ei en zuivelproducten weg uit mijn voedingspatroon en ben zo langzaam alle dierlijke producten één voor één gaan vermijden. Probeer in ieder geval je vleesconsumptie te verminderen naar bijvoorbeeld één keer per week. Daarnaast is het ook hartstikke leuk om nieuwe plantaardige hapjes uit te proberen. Je zult verrast zijn hoe lekker het smaakt! Vegan hotspots in Nederland schieten de laatste jaren als wortels uit de grond en bieden een variatie aan allerlei lekkere nieuwe hapjes en drankjes. Leuk om eens uit te proberen en kennis te maken met de plantaardige keuken!

Verder is er deze maand de documentaire Dominion in premiére gegaan. Dit is een erg goede en onthullende documentaire over wat er zich precies plaatsvindt in slachthuizen wereldwijd. Deze documentaire heb ik gisteren mogen bekijken en ik vond het erg shockerend. Aan de andere kant krijg je wel een duidelijk beeld wat machtige slachthuizen (in samenwerking met de regering) wereldwijd voor ons verborgen houden. Het is vreselijk om te zien, maar het zet je zeker aan het denken en dat is precies waar deze documentaire voor bedoeld is.

plantaardig

Check op mijn blog welke recepten jou lekker lijken en probeer deze eens uit! Alle recepten zijn 100% vegan en laten jou kennis maken met de plantaardige keuken.

Je kunt bijvoorbeeld ook meedoen met een vegan challenge! Dit heb ik zelf ook gedaan! Deze jaarlijkse vegan challenge start op 1 oktober. Vind je dit nog te ver weg, dan kun je uiteraard altijd zelf een maandje organiseren waarin je geen dierlijke producten consumeert. Check dan voor inspiratie mijn recepten en probeer de lekkerste combinaties uit!

Plantaardig eten in sociale situaties 

Hoe heb ik mijn levensstijl kunnen combineren in gezelschappen en andere sociale situaties? Heel simpel. Ten eerste aangeven dat ik enkel plantaardig eet en dus echt geen één dierlijk product consumeer. Op deze manier is het voor veel mensen al duidelijk en houden ze er rekening mee. Verder probeer ik vaak eigen veganistische hapjes te maken en mee te nemen. Ook geef ik aan dat ik graag help in de keuken met het bereiden van een plantaardig gerecht. In de zomer ga ik vaak picknicken met vrienden en dit is juist vaak het moment dat ik mijn eigen hapjes mee kan nemen en deel met de rest. Heel makkelijk, lekker en gezellig! Dit alles wordt altijd gewaardeerd en hierdoor heb ik eigenlijk nooit echt moeite gehad om plantaardig te eten in gezelschap. Uit eten is meestal ook geen probleem. 9 van de 10 keer kan de keukenpersoneel wel een vegan gerecht klaarmaken of staan er al vegan gerechtjes op het menu. 100% plantaardige restaurants verschijnen ook steeds meer in Nederland waardoor ik ook weer meer keuze heb!

 

”Niemand wilt iemand zien lijden”

 

Al met al ervaar ik een plantaardige levensstijl als een levensstijl waar ik mij ontzettend goed bij voel. Ik voel mij goed omdat ik er bewust voor kies dieren niet te doden voor mijn consumptie. Dieren die niet vragen om gedood te worden en niet vragen voor een leven vol angst en pijn. Niemand wilt ten slotte iemand zien lijden. Een koe, varken of kip is niet heel anders dan een hond of kat dat vaak wel als huisdier wordt gezien en niet als voedsel. Naar mijn mening is het verschillend behandelen van deze diersoorten een vorm van discriminatie (speciesism). Puur omdat de cultuur waarin we opgroeien (waarin we opgegroeid worden met vlees eten) betekent niet dat we het ene dier liefde mogen geven en het andere dier mogen doden. Dit is moreel gezien wreed.

plantaardig

Een levensstijl. Een levensbeslissing.

Mijn besluit staat meer dan 100% vast. Ik zal zeker doorgaan met plantaardig eten! Zoals ik eerder heb verteld voel ik mij goed omdat ik iets goeds doe voor het dierenwelzijn, het milieu en mijn eigen gezondheid. Al meteen na het zien van de docu What The Health was ik vastbesloten om volledig plantaardig te gaan eten. Maar gisteren na het zien van de docu Dominion ben ik nu wel 1000% zeker dat dit de levensstijl is dat het beste bij mij past. Ik houd ontzettend veel van dieren. Dat deze mooie wezens worden gepijnigd, verwaarloosd en onnodig worden gedood puur voor de behoefte van de mens doet mij heel veel pijn. Het milieu en het beschermen van onze aarde is ook iets wat ik erg belangrijk vind. Het is immers de planeet waar wij op leven. Als het slecht gaat met de planeet door bijvoorbeeld milieuvervuiling gaat het ook slecht met ons en vice versa. Wat betreft mijn gezondheid voel ik mij ook heel goed. Ik voel mij sterker, mijn weerstand is sterker geworden en mijn bloedwaardes zijn helemaal in orde!

Al met al ben ik meer dan blij dat ik de beslissing heb genomen om voor een plantaardige levensstijl te kiezen. Ik wou dat ik dit veel eerder had gedaan. Daarentegen is het nooit te laat om voor een levensstijl te kiezen waarin je dieren en mensen gelijk behandelt, wat met liefde, respect en compassie is. Dieren ervaren net zo goed angst, liefde, emotie en pijn net als jij en ik. Probeer eens mee te doen aan een vegan challenge of gewoonweg een weekje geen dierlijke producten te consumeren. Kijk wat het met je doet en ontdek talloze heerlijke en smaakvolle alternatieven!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *