Een summer body bestaat niet

 

Het is inmiddels al zomer en velen van ons willen er dan beach body ready uitzien. Tuurlijk, je wilt je aantrekkelijk voelen en dat snap ik heel goed. Maar hoe ziet een perfecte summer body er dan uit? Wie bepaalt dat? Toch doen we er soms alles aan om er zo goed mogelijk uit te zien en dan met name voor de zomermaanden doen we ons best. Hier kunnen we teveel in doorslaan en tegelijkertijd ook erg onzeker worden. Naar mijn mening bestaat het ideaalplaatje van een perfecte summer body niet.

 

”Wees lief voor jezelf, net zoals je lief bent voor een ander!”

Ups & downs

Zo heb ik ook mijn momenten gehad, zoals ieder ander. Perfect vond ik mijzelf zeker niet en er was altijd wel iets wat ik aan mezelf zou willen veranderen. Mijn neus, ogen, buik, taille, benen, schouders en ga zo nog maar even door. Het was nooit helemaal goed en ik zag zelf altijd wel iets wat anderen niet meteen op zouden vallen. Laten we eerlijk zijn, we kijken gedetailleerder en strenger naar onszelf dan anderen bij mij ons zouden doen. Wees lief voor jezelf, net zoals je lief bent voor een ander! We kijken veel te kritisch naar onszelf en die gephotoshopte modellen in tijdschriften, perfect uitziende Instagram foto’s laten ons des te meer onzeker over onszelf voelen.

summer body

Tegenwoordig weten we wel dat er wat gephotoshopt wordt in bladen en online. Toch trekken we er ons nog teveel van aan en vergelijken we ons met anderen, wat alles behalve goed is. Zelf heb ik een tijdje erg veel gesport waardoor ik ook heel wat kilo’s ben kwijtgeraakt. Ik wilde sterkere benen en billen, maar tegelijkertijd ook dunnere benen (de welbekende ‘thigh gap’). Bovendien vond ik buikspieren er heel stoer uitzien en wilde dat dit ook zichtbaar bij mij zou zijn.

 

”ik voelde mij eigenlijk meer een machine dan een mens”

Mind set is key

Ongeveer twee jaar geleden heb ik erg veel aan sport gedaan en kreeg ik ook eigenlijk alles wat ik wilde bereiken. De dunne benen, een gespierde buik. Ik voelde mij trots dat ik dit voor mekaar had gekregen, maar was ik daadwerkelijk ook gelukkig? Eigenlijk niet, en dat besef ik mij nu pas. Op dat moment leek het allemaal zo onschuldig totdat ik knieblessures kreeg en last kreeg van mijn hormoonhuishouding. Puur omdat ik door het intensieve sporten zoveel was afgevallen in korte tijd. Dit ging gepaard met veel stress en een laag zelfbeeld. De momenten dat ik zo heftig aan het sporten was voelde ik mij eigenlijk meer een machine dan een mens. Ik had niet meer door dat ik teveel deed en verloor de controle.

Nu weet ik dat ik sport voor mijn plezier en niet om er per se goed uit te zien. Ik sport omdat ik houd van mijn lichaam. Ik ben blij over het feit dat ik weet waar mijn lichaam toe in staat is en dat ik sterker ben dan ik denk. Tegenwoordig vind ik dit veel belangrijker dan er strak uitzien en een blokjesbuik hebben. Daarnaast is het juist de mindset die telt. Je kunt er nog zo strak en gespierd uitzien, maar als je mentaal gezien vind dat het altijd beter kan en het nooit goed genoeg is zul je ook niet gelukkig zijn.

summer body

Levenslessen

Door o.a. meditaties te volgen en motivatiepreken van bekende fitness coaches begon ik steeds meer in mijzelf te geloven. Tijdens meditaties ben je namelijk vooral veel met jezelf bezig, leer je meer over je lichaam en is het eigenlijk een moment van zelfliefde en dankbaarheid. Hoe meer oefeningen ik hiervan deed hoe rustiger ik werd en hoe rustiger mijn gedachten werden. Ik leerde negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Verder luisterde ik naar inspirerende sprekers op YouTube of fitness coaches. Deze leerden mij te kijken naar de dingen die ik juist mooi vind aan mijzelf.

Daarnaast heb ik het laatste jaar geleerd wat mij bijzonder maakt. Weet dat ieder persoon uniek is en een uniek lichaam heeft. Als we er allemaal hetzelfde uit zouden zien zou er echt geen zak aan zijn, toch? Juist omdat je uniek bent heb jij iets wat de ander niet heeft. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld best atletisch gebouwd en was ik altijd onzeker over mijn brede schouders en een taille die ik eigenlijk niet had. Nu besef ik dat dit mij, mij maakt. Ik ben gaan leren houden van mijn atletische lichaam. Ik vind mij er hierdoor namelijk sterk, sportief en zelfverzekerd uitzien en dat voelt goed!

 

”Wees je bewust van je lichaam”

Love yourself first

Bovenstaande geldt hetzelfde voor jou! Wees je bewust van je lichaam, wees dankbaar voor wat het allemaal kan en wat het allemaal voor je doet. Wees dankbaar voor het feit dat jouw voeten en benen jou van A naar B kunnen brengen. Je lichaam is iets bijzonders wat met liefde verzorgd moet worden. Hoe meer liefde jij je lichaam geeft hoe groter die liefde wordt die jij voelt voor jezelf. Uiteindelijk begint het allemaal bij jezelf. Don’t forget to love yourself first! Geef jezelf eens een ontspannen verwendagje en maak een lekkere koffiescrub voor jezelf. Haarmaskertje erbij en je geeft jezelf de liefde en ontspanning die je verdient!

Tips voor een gezonde zelfverzekerde jij

  • Eet zoveel mogelijk plantaardig en onbewerkt eten
  • Drink genoeg water voor een gezonde huid
  • Beoefen een sport waar jij blij van wordt!
  • Schrijf het volgende op een sticky note: ”I accept myself unconditionally, right now.” Plak dit op een spiegel op ooghoogte en spreek dit dagelijks, voor een maandje, twee keer per dag hardop uit. Kijk jezelf aan op het moment dat je dit uitspreekt. De eerste week merk je er misschien niet veel van, maar hoe langer je het blijft zeggen hoe zekerder je je hierdoor gaat voelen!
  • Focus je op de dingen die jij mooi vindt aan jezelf
  • Wees dankbaar voor het feit dat je kunt lopen, staan, zitten, praten, ruiken, voelen, zien, etc. Je kunt van alles waarnemen en dat is al het mooiste geschenk!
  • Vraag vrienden, familie en andere mensen die je lief hebt wat zij zo mooi vinden aan jou
  • Houd een dankbaarheidsboekje bij. Schrijf iedere dag (ochtend en/of avond) vijf dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dit kunnen al hele kleine dingen zijn, zoals het zonnetje dat schijnt of een voorbijganger die naar je glimlacht
  • Vergelijk jezelf niet met anderen
  • Recht je schouders, kin omhoog en gaan! Je houding bepaalt ook hoe jij je voelt. Hoe rechter en meer open je met je schouders en rug staat hoe zekerder jij je van jezelf voelt. Dit gebeurt onbewust!

Een echte summer body bestaat niet. Een persoon die zich vanbinnen goed voelt, straalt dit ook uit naar buiten!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *