Ik ga elke maand een dagje offline!

 

Gisteren zat ik in de trein een zelfgemaakte bietenwrap te eten. Normaal gesproken heb ik tijdens het eten in de trein altijd wel mijn telefoon bij de hand. Dit keer had ik er geen zin in. Geen oortjes in, geen telefoon in de buurt, geen beeldscherm voor mijn neus. Wat was dat fijn. Ik heb gewoon heerlijk van elk hapje van mijn wrap genoten zonder ook maar één seconde geprikkeld te raken door digitale afleidingen. Vaker ga ik dit zeker doen. Ik merk ook dat als je juist al die afleidingen niet om je heen hebt dat je ook meer inspiratie opdoet en creatiever wordt. Zo ben ik tijdens deze mindfulness treinrit op het idee gekomen om iedere maand in ieder geval één dagje een unplug-day te houden.

Waarom een unplug day?

Er zijn veel redenen op te noemen waarom ik dit in ieder geval één dag in de maand in mijn routine wil toevoegen. Allereerst geeft het mij rust. Rust in mijn hoofd betekent ook weer rust in mijn lichaam, gedachten en dit leidt tot minder stress en gepieker. Want wie houdt daar nou wel van? Je maakt jezelf er alleen maar gek mee en ik weet dat niet alleen ik iedere dag over de meest onbenullige dingen mij druk maak. Waarom dan niet minstens één rustdagje voor jezelf inplannen?

 

”Is the thought I’m having at this very right moment helpful to me?”

 

een dagje offline

Zet die telefoon eens uit!

Laatst heb ik een mooie documentaire gezien over minimalism op Netflix en in deze documentaire hebben ze de volgende uitspraak gemaakt: ‘’You have to think by yourself: Is the thought I’m having at this very right moment helpful to me?’’. Bijvoorbeeld, je bent bang dat je je trein mist of je vliegtuig. Je denk er constant over. Wat als? Vervolgens haal je allerlei scenario’s in je hoofd wat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Dit gebeurt bij velen van ons. Maar helpen deze gedachten jou je rustig te maken? Integendeel. Het is vaak moeilijk om in het moment zelf te leven en makkelijker om aan het verleden te denken of de toekomst. Of het is al gebeurd en je kunt er niks meer aan veranderen en de toekomst heb je vaak niet in de hand. Dit heeft in principe niet veel te maken met bijvoorbeeld smartphones, maar toch is het ook iets waar we in het dagelijks leven veel mee bezig zijn en misschien al door af en toe een unplug-day in te lassen wordt deze stress automatisch ook minder.

We zijn constant zo druk bezig op o.a. onze smartphones (we kijken per dag zo’n 150 keer op onze telefoon!) dat we niet meer bewust zijn van onze omgeving of naasten, zoals vrienden en familie. We sluiten ons steeds meer op in onze eigen bubbel. Ik geef toe, soms is dat ook fijn. Soms heb je ook gewoon geen behoefte aan sociaal contact en wil je het liefst in je eentje een filmpje kijken of ongestoord hilarische posts op Facebook bekijken. Hier is ook niks mis mee, maar we kunnen erin doorslaan.

Mijn doelen

Verder merk ik dat ik ook meer aandacht geef aan dingen die ik normaal niet zo snel zou doen als ik constant met mijn telefoon bezig zou zijn. Bijvoorbeeld mensen begroeten op straat, werken in mijn moestuin, een stukje fietsen of spontaan een taartje maken. Met andere woorden, ik geniet meer van alles om mij heen. Zoals ik hierboven al heb aangegeven merk ik dat een dagje unpluggen zorgt voor minder spanning en zorgen. Zo heb ik drie doelen die ik met een maandelijkse unplug-day wil halen. Deze drie doelen zijn ontspanning, rust in mijn hoofd en meer genieten van de dingen om mij heen.

een dagje offline

Echt een aanrader

In het verleden heb ik wel eens zo’n unplug-day gehouden voor mezelf nadat ik ‘’de trend’’ of ‘’challenge’’ op tv voorbij zag komen. Ik heb hier alleen maar voordelen uit gehaald en merk dat ik mij er beter door voelde. In het begin voel je je misschien een beetje raar zonder telefoon en mis je iets. Het voelt niet compleet, laat ik het zo zeggen. Je wilt niks missen en bent gewend om constant op je telefoon te kijken en de laatste updates te volgen. Het zit zo erg in ons systeem deze dagen dat we deze vlugge handelingen op de automatische piloot verrichten op onze telefoon. Even die snel een appje sturen, die nog bellen, Facebook checken, oh, ja, nog iets posten op Instagram, iets in je verhaal toevoegen en oh, vergeet Snapchat niet voor de leuke filters. Deze moeten natuurlijk allemaal gedeeld worden.

We zijn de laatste jaren experts geworden in het gebruik van smartphones. Met name het gebruik van social media. Het hoort nu eenmaal vaak bij onze dagelijkse routine. Het gemis van mijn telefoon tijdens zo’n unplug day geeft wel degelijk aan dat ik nogal waarde hecht aan het gebruik van een telefoon. Verslaafd durf ik niet te zeggen, maar dat ik al het gevoel heb dat ik iets mis verteld al genoeg. Vaker unplug-days houden! Wanneer ik deze unplug day ga inplannen weet ik nog niet, maar de komende herfstvakantie is zeker een goed moment om deze challenge in te luiden.

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *