Kruidnoten appeltaart voor Sinterklaas

Morgen is het Sinterklaas! Ik kom wat laat aankakken met mijn recept voor Sinterklaas, maar als je nog kruidnoten over hebt na Sinterklaas dan kun je natuurlijk alsnog dit recept maken. Ook kun je het zonder de speculaaskruiden maken en dan heb je de klassieke appeltaart, wat ook ontzettend lekker is!

kruidnoten appeltaart

Kruidnoten en appeltaart in één

Doen jullie wat met Sinterklaas? Ik vier het normaal gesproken nooit, maar dat betekent niet dat ik de lekkernij oversla, zoals kruidnootjes, speculaas en chocola! Dat zijn mijn favoriete snacks tijdens deze gezellige feestdag. Zo dacht ik laatst: ik wil eens een keer een eigen appeltaart maken en dat combineren met kruidnootjes. Dat zou toch een hartstikke lekkere combinatie zijn? En dan speciaal voor Sinterklaas. Zo gezegd, zo gedaan. En de taart is beter gelukt dan ik van tevoren gedacht had! Daarnaast heb ik er ook kruidnootjes bij gemaakt. Het kruidnoten recept vind je hier. Een deel van de kruidnotendeeg gebruik je namelijk voor de kruidnoten appeltaart!

Wel moet ik er bij zeggen dat je wel de tijd moet nemen om deze taart te maken. Ik heb er namelijk best lang over gedaan (zo’n uur exclusief bakken). Dus kijk wanneer jij een uur of twee vrij hebt op een dag en maak dan eens tijd voor een lekker taartje waar je de hele week van kunt genieten!

kruidnoten appeltaart

kruidnoten appeltaart

Kruidnoten appeltaart (voor 8 personen)

Voor het deeg:
2 kop speltmeel
4 el kokosbloesemsuiker
Snufje zout
9 el gesmolten kokosolie
3 el sojamelk (of andere plantaardige melk)
1l bakpoeder
Een deel van het kruidnotendeeg (zie hier recept)

Voor de vulling:
5 grote appels
1 citroen
1 1/2 speculaaskruiden + 1/2 tl kaneel
2 el kokosbloesemsuiker
1 kop rozijnen
1 el maizena

Hoe:
Begin allereerst met het maken van de bodem voor de taart. Meng alle ingrediënten voor het deeg samen, behalve het kruidnotendeeg. Het vormen van deeg met speltmeel gaat wat lastiger dan normale meel omdat het geen gluten bevat. Gluten zorgt ervoor dat het snel een samenhangend deeg wordt. Met speltmeel heb je dus iets meer tijd (en geduld) nodig tot het een stevig deeg vormt. Vorm met je handen een bal van het deeg en laat 30 minuten in de koelkast.

Maak hierna de speculaaskruiden (deel voor kruidnotendeeg en een deel voor taart bewaren!) en het kruidnotendeeg (zie hier instructies). Vorm het vervolgens  Je kunt later kruidnoten maken. Bewaar het deeg dan een dagje in de koelkast. Je kunt natuurlijk ook meteen dezelfde dag kruidnoten maken. Je hebt iets minder dan de helft van het deeg nodig om strookjes te maken voor de bovenkant van de taart. Maak er alvast acht strookjes van.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Nu ga je aan de slag met de vulling. Was en schil de appels.  Snijd in kleine blokjes en meng dit in een grote kom met het sap van één citroen. Kijk uit dat er geen pitjes in je vulling vallen! Meng dit met de speculaaaskruiden (lees hier hoe je je eigen speculaaskruiden kunt maken), rozijnen en maizena.

Het deeg haal je vervolgens uit de koelkast. Leg een vel bakpapier op de bodem van je taartvorm. Zelf heb ik de bodem en de zijkanten ingesmeerd met olie en er wat bloem overheen gegooid. Mijn taart plakte niet op het moment dat ik het wilde snijden, dus dat werkte! Rol het deeg uit over de bodem en een beetje naar de zijkanten omhoog. Giet hier de vulling in en zet voor 35 minuten in de oven.

Na de 35 minuten haal je de taart eruit en leg je de strookjes op je taart. Heb je kruidnotendeeg over? Vorm dan kleine balletjes van het deeg en voeg deze toe tussen de strookjes in de vulling van je taart. Zo heb je kruidnootjes in je taart, super lekker! Plaats het dan weer 15 minuten in de oven en klaar is je kruidnoten appeltaart! Laat het minstens een half uur afkoelen.

kruidnoten appeltaart

Fijne Sinterklaas! xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *