Ga offline met een digital detox

Pssst… zal ik je eens wat verklappen? Soms kan ik wel makkelijk een hele dag zonder telefoon. En waarom? Sinds vorig jaar, eind augustus, heb ik besloten om iedere maand ”uit” te gaan. Telefoon uit en in de la. Niet in handbereik, niet in het zicht. Eén dagje in de maand maar. Dat kan jij ook. En ik garandeer je dat een dagje digital detoxen vele voordelen oplevert.

digital detox

Before and after

Ik herinner me nog heel goed dat ik op de middelbare school zat, wat alweer acht jaar geleden is, en een keer tegen mezelf zei: Wat stom dat die mensen de hele tijd op hun telefoon zitten te kijken. Vreselijk vond ik het om te zien. Stiekem tijdens de les onder de tafel tikken, tijdens de pauzes ineengedoken in hun scherm terwijl ze tegenover hun andere klasgenoten zaten… In die tijd had ik zelf nog een fancy roze koelkast (Motorola), wat ik helemaal geweldig vond, terwijl anderen met hun nieuwste Blackberry pronkten. Maar nee, ik was nooit iemand die voortdurend op haar telefoon zat te kijken. By the way, over de meest afschuwelijke telefoons gesproken… Van die Blackberry telefoons moest ik al helemaal niks hebben. Spuuglelijk vond ik het.

Op het mbo kreeg ik dan mijn eerste smartphone. Een soort van koelkast 2.0 kun je wel zeggen. Het leek bijna op een Ipad, zo groot was het scherm. Én met potloodje erbij, wat ik toen heel handig vond. Trots liep ik met mijn lievelingstelefoon: een Samsung Galaxy Note 1 hand in hand door de schoolgangen. Vanaf die tijd begon ik steeds meer gefascineerd te raken door de vele mogelijkheden van zo’n smartphone. Nu merk ik dat ik meer op mijn telefoon zit dan ooit. Ik ben er ook zo eentje geworden. Ik ben een smartphone zombie geworden.

digital detox

Prikkels in overvloed

Op een gegeven moment zit ik tegenwoordig zoveel op mijn telefoon dat ik er soms gek van word. M’n hoofd raakt overvol als een emmer gevuld met water tot er niks meer bij kan en uiteindelijk overspoeld. Ik wil alles bijhouden. Instagram updaten, verhaaltje posten hier, verhaaltje posten daar, de leukste filter uitkiezen op Snapchat, door nieuwsberichten van Facebook scrollen, appjes beantwoorden, mails checken, foto’s uploaden, etc. En dat zowat de hele dag door. Logisch dat een mens het op een gegeven moment niet meer bij kan houden en gek wordt van alle prikkels waar je mee overspoeld wordt.

En daarom mensen, daarom zeg ik één keer in de maand tegen mijn telefoon: Je kan de pot op. Ik heb jou even niet nodig vandaag. Want wat ik vandaag wil is mijzelf rust gunnen en met jou heb ik geen rust.

digital detox

Hoe ervaar ik een digital detox?

Wat ik zelf heb ervaren van een dagje zonder telefoon is dat ik mij rustiger voel. Hoe minder prikkels hoe rustiger mijn hoofd wordt. In het begin zal het raar voelen om een dag zonder telefoon door te brengen, maar als je dit elke maand doet dan zul je vanzelf zien dat het uiteindelijk goed gaat voelen. Je spaart als het ware ook energie op. Daarnaast heb je door zo’n digital detox dagje meer tijd voor jezelf. Zo heb ik bijvoorbeeld meer tijd om mijn lievelingsboek te lezen en besteed ik meer aandacht aan creatieve taken zoals het maken van mijn reiscollage. Ik merk dat ik zonder telefoon meer oog heb voor alles om mij heen en dan vooral de kleine dingen. Normaal gesproken vallen veel dingen je niet op omdat je constant met je neus in je scherm zit.

Positieve resultaten:
 1. Je voelt je ontspannen, je creëert meer rust voor jezelf;
 2. Hierdoor heb je ook meer ruimte voor creatieve ideeën;
 3. Die creatieve ideeën zorgen er weer voor dat je iets creatiefs gaat doen, zoals een collage maken.
 4. Je hebt meer oog voor je omgeving en medemens. Je leeft hierdoor meer in het moment en maakt meer contact met anderen. Face-to-face uiteraard;
 5. Meer tijd voor jezelf. Eventjes door de nieuwsberichten scrollen van Facebook lijkt zo gedaan, maar voor je het weet ben je een uur verder. In die tijd kun je juist een fijne wandeling maken, yoga doen, dansen, een boek lezen, iets bakken, een spelletje spelen met je ouders of huisgenoten, you name it. Alles waar je geen telefoon bij nodig hebt in ieder geval!;
 6. Je slaapt sneller en beter. Het licht van je telefoonscherm doet niet bepaald veel goeds voor je nachtrust. Door een hele dag geen scherm voor je ogen te hebben rusten je ogen goed uit. En dat verdien je!

digital detox

Tips voor een dagje offline gaan:
 1. Begin met een digital detox dagje door één dag in de maand je telefoon niet te gebruiken. Als je één hele dag misschien als te lang ervaart kun je het ook splitsen. Je kunt bijvoorbeeld een halve dag geen telefoon gebruiken en dit ook weer een tweede keer doen in dezelfde maand op een andere dag;
 2. Als je dit makkelijk af gaat gebruik je diezelfde dag ook geen andere schermen, zoals een laptop en een televisie. Dit vind ik zelf de meest optimale manier van digital detoxen. Ik doe het zelf ook!;
 3. Plan je digital detox dagje op de meest geschikte dag voor jou. Dus niet wanneer je bijvoorbeeld moet werken en verplicht bent om een laptop en je werktelefoon te gebruiken. Tenzij je je werk zat bent en ontslagen wilt worden natuurlijk;
 4. Plan daarnaast in wat je op je digital detox dagje wilt doen, zodat je je niet stierlijk gaat vervelen. Er is genoeg te bedenken, dus ik denk dat je je sowieso niet stierlijk gaat vervelen. Denk aan alles waar jij blij van wordt en schrijf dit allemaal op. Kies uit welke activiteiten je makkelijk die dag kunt gaan doen;
 5. Koop voor jezelf een leuk kleinigheidje, zoals iets lekkers om te eten als beloning voor jezelf dat je de hele dag zonder telefoon (laptop en televisie) hebt doorgebracht! Dit stimuleert om de volgende maand weer een dagje offline te gaan;
 6. Laat tot slot je omgeving weten dat je een dagje offline gaat of in ieder geval de belangrijkste mensen met wie je dagelijks contact hebt.

Good luck! Xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *