Linzen chickpea burger

 

Dit keer een burger van linzen en kikkererwten als basis! Mijn laatste burgerrecept bestond uit quinoa en kidneybonen. Beide burgers zitten bomvol proteïne en dus zit je goed vol na zo’n burger. Heerlijk geserveerd met gegrilde groente en een sausje, zoals ketchup!

Linzen Chickpea Burger (10 burgers)

Wat:
1 kop gekookte linzen
1 kop kikkererwten (uitgelekt en gedroogd)
2 winterpenen
Handje gedroogde tomaten
2 el edelgistvlokken
1 rode ui
2 teentjes knoflook
Handje walnoten
Snufje himalayazout
Optioneel: quinoameel

Hoe:
Kook de linzen eerst op een middelmatig vuurtje totdat het zacht begint te worden. Dit zal ongeveer 20 minuten duren. Als je het kookproces wat sneller wilt laten verlopen kun je van te voren de linzen in een kom met warm water laten weken voor minimaal 2 uur. Meet één kop linzen af. Als je teveel linzen hebt gekookt kun je de rest altijd nog in de vriezer bewaren! Dus beter teveel dan te weinig 😉

Laat de linzen afkoelen. Ondertussen kun je de kikkererwten laten uitlekken, schoon spoelen met water en droogdeppen met keukenpapier. Snijd de wortels en ui in stukken. Nu kun je de linzen samen met de kikkererwten, wortel, gedroogde tomaten, edelgistvlokken, ui, knoflook en zout blenden. Als je het deeg nog wat te dun vind dan kun je er telkens een eetlepel quinoameel bij doen totdat het de gewenste dikte krijgt. Op het laatste gooi je de walnoten erdoor. Mix de burgermassa goed door zodat het goed met elkaar mengt en een deegachtig structuur krijgt. Tot slot doe je de walnoten erbij en afhangend van jouw keuze of je de stukken walnoten wilt proeven of helemaal vermaald wil hebben blend je het juist kort of lang door.

Maak van het deeg balletjes met je hand, druk het vervolgens plat en in de vorm van een burger. Verhit een pan met walnootolie/sesamolie/olijfolie en leg hier de burgers op. Bak op een middelmatig vuurtje totdat de onderkant van de burger goudbruin en krokant begint te worden. Vervolgens draai je de burger om en bak je de andere kant voor een paar minuten ook goudbruin.

Je kunt de burger ook zo in een broodje stoppen met wat sla en andere toppings naar keuze 😉 En natuurlijk niet te vergeten een lekker sausje erbij!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *