Pizza lovers opgelet!

 

Pizza, junkfood? Dacht het niet. Met dit recept maak je een super lekkere en gezonde pizza. Het kost natuurlijk iets meer moeite dan dat je een pizza afhaalt of in een restaurant eet, maar maak eens een keer deze healthy versie als afwisseling. Er zitten zoveel voordelen aan vast! Het is beter voor je lichaam, het zit vol goede proteïne, je krijgt er geen opgeblazen buik van en het is ook nog eens lekker!

Als je gewend bent om pizza’s buitenhuis te eten zal dit wel eventjes anders voor je zijn. Je smaakpapillen zijn namelijk zo erg gewend aan de zoute en vette ingrediënten van de pizza’s die je bestelt dat deze gezonde pizza misschien wat minder smaak heeft, maar dat zit puur in je hoofd. We worden gebombardeerd met extra kaas, extra zout en extra vet dat we de natuurlijke smaak in eten helaas een beetje zijn verloren. Dit was voor mij ook het geval toen ik voor het eerst deze healthy pizza at. Daarentegen vult het wel en krijg je er geen dipje van. Hoe vaker je het eet hoe meer je gewend begint te raken aan de natuurlijke smaak van deze pizza en als je dan later weer eens een pizza afhaalt zal je deze smaak juist veels te zwaar vinden, althans dat is mijn ervaring. Hetzelfde geldt voor frisdrank. Als je gewend bent om iedere dag frisdrank te drinken en opeens voor een paar weken switcht naar water en je na die paar weken weer een fles frisdrank drinkt je de smaak raar en te zoet ervaart. Er wordt zo veel troep in ons eten en drinken toegevoegd dat we de natuurlijke smaak van natuurlijke voedingstoffen zijn verloren.

Ik maak deze pizza al een paar jaar en het is echt één van mijn favoriete gerechten. Je kunt het als lunch of avondeten eten en de toppings kun je altijd afwisselen naar jouw smaak. De ene keer gebruik ik als basis hummus en de andere keer weer (munt)pesto of avocadopesto. Tomatensaus kun je ook perfect als basis gebruiken, maar let er dan wel op dat dit natuurlijke tomatensaus is en geen toegevoegde gekke ingrediënten bevat, zoals dextrose en andere geraffineerde suikers. Op de saus kun je er weer toppings op gooien naar keuze. Vaak gebruik ik paprika, cherrytomaat, olijven, basilicum en edelgistvlokken als toppings, maar de andere keer weer spruitjes, spinazie, olijven, tahini en tomaatjes. Wissel het lekker af zou ik zeggen, dat is het beste! 😉 Zo krijg je iedere keer weer andere goede voedingsstoffen binnen.

Trouwens, je hebt op steeds meer plekken gezondere en vegan pizza opties! In Amsterdam heb je namelijk een paar leuke tentjes die vegan pizza verkopen, zoals bij Mastino V, en zelfs sinds een paar weken bij de Happy Italy. Super blij word ik hier van! Ook al heeft Happy Italy nu een vegan pizza op de menukaat staan, betekent het niet automatisch dat het ook gezond voor je is en daarom is het altijd nog beter om thuis je eigen pizza te maken!

Dus voor iedereen die de gezonde versie van pizza wil uitproberen, hier is ie dan!

Quinoa pizza (voor 2 personen)

Wat (quinoadeeg):
2 kop quinoameel
1 kop water + 2 el water
Snufje himalayazout
1/4 tl bakpoeder
Snufje peper
Olijfolie

Wat (basic hummussaus):
6 el kikkererwten (uit blik)
2 el kikkererwtenwater (haal je uit dezelfde blik)
1 el tahini
Snufje komijn
Snufje knoflookpoeder
Snufje himalayazout
Snufje peper

Wat (toppings):
1/2 oranje paprika
1/2 gele paprika
Een handje spruitjes (voorgegrild in een grilpan)
1/2 tl paprikapoeder
1/4 tl cayennepoeder
2 el sesamolie of olijfolie
1 el edelgistvlokken
Wat basilicumblaadjes
1 el tahini
Eventueel wat olijven of zongedroogde tomaatjes (als je het wat zouter wilt)

Hoe:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet deze in met een scheutje olijfolie.

Roer de ingrediënten voor de quinoadeeg door tot het vloeibaar wordt. Het deeg moet alleen niet té dun worden, let daar goed op. Als het te dun is voeg je nog gewoon een paar eetlepels quinoameel toe. Zodra je dit gedaan hebt giet je het deeg over op de bakplaat. Maak er een mooi dun rondje van en stop het voor 15 minuutjes in de oven.

Nu is de saus aan de beurt! Meng de ingrediënten voor de hummus in een kleine mixer en mix door tot het een gladde saus wordt.

Snijd de groente in kleine stukjes en leg dit opzij. Was en snijd de spruitjes in halfjes. Meng de spruitjes in een kommetje met de paprikapoeder, cayennepoeder en olie. Gril deze vervolgens in een grilpan voor 10 minuutjes op een laag tot middelmatig vuurtje. Roer telkens even door met een spatel, zodat het niet aanbrand aan één kant.

Als de 15 minuutjes om zijn haal je de pizza uit de oven en draai je het om. Stop de pizza weer 15 minuutjes in de oven. Als deze 15 minuten ook weer om zijn bedek je de pizza met de saus. Ik had nog een klein restje vegan pestosaus over van de AH, vandaar het groene onder de hummussaus (zie foto). Deze pestosaus kwam dus als eerste op de pizzabodem en daarop de hummussaus. Daarbovenop verspreid je de paprikastukjes, spruitjes, edelgistvlokken en eventueel wat olijven of zongedroogde tomaatjes. Zet dit voor 5 à 8 minuten in de oven. Zodra je je quinoapizza uit de oven hebt gehaald stooi je er nog wat basilicum blaadjes en tahini op. Mamma mía! Pizza is served!

xo Laura

TIP! De vegan pestosaus van de AH is super de puper lekker! Je herkent het door de gele sticker op de dop. Hierop staat een groene ”V” afgebeeld en aan de zijkant staat er ”vegan”. Ook lekker om eens uit te proberen voor de saus van je pizza!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *