Peruaanse lucuma muffins

 

Loekoe, watte? Lucuma is een super lekkere, exotische en zoete fruitsoort dat groeit in Perú. Het is een populaire vrucht in Zuid-Amerika en lijkt een beetje op mango! Lucuma bestaat al enkele honderden jaren en was een geliefde fruitsoort voor de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, de Inca’s. Het wordt daarom ook wel ‘het goud van de Inca’s’ genoemd. Jammer genoeg heb ik verse lucuma nog nergens in Nederland gevonden, behalve in poedervorm. En met deze poedervorm kun je geweldige baksels maken, zoals muffins!

Mijn moeder was een paar weken terug in Perú op familiebezoek en heeft wat lucumapoeder én lucumameel meegenomen voor thuis. Daarnaast heeft ze ook een zakje camu camu meegenomen, waar ik nog nooit eerder van heb gehoord. Deze superfood schijnt heel zuur te smaken maar bevat tegelijkertijd enorm veel vitamine C. De camu camu bes is zelfs één van de fruitsoorten met de hoogste hoeveelheid vitamine C ter wereld. Bovendien helpt het tegen stress, voorkomt het verkoudheid en griep en helpt het ons zenuwstelsel en organen beter te functioneren.

Lucuma wordt daarentegen ook wel gezien als beste natuurlijke en gezondste suikervervanger. Lucuma barst van de vitaminen en mineralen. Zo helpt het tegen huidveroudering, zorgt het voor een sterk immuunsysteem en geeft het je kapsel en nagels een boost! Lucumapoeder vind je o.a. bij de AH, Holland & Barrett en Ekoplaza.

Nu dat mijn moeder een voorraadje heeft meegenomen dacht ik: daar moet ik iets mee maken, of course! Daarom heb ik deze heerlijke lucuma muffins gemaakt. Je kunt lucumapoeder gebruiken voor baksels, maar ook in smoothies of samen met je ontbijt. Lucumameel gebruik je om mee te bakken. Ik heb voor dit recept een klein deel lucumameel gebruikt en dat gecombineerd met amandel- en quinoameel. And it’s very tasty!

Peruaanse lucuma muffins (12 muffins)

Wat:
2 kop amandelmeel
1 kop quinoameel
1/4 kop lucumameel + 4 el geconcentreerde lucumapoeder
Snufje himalayazout
2 lijnzaadeieren (2 el gemalen lijnzaad + 3,5 el water)
3 el maple syrup
1/2 kop amandelmelk
3 el kokosolie
1 rijpe banaan
1 tl Baking soda
1 tl Apple cider vinegar
Muffinvormpjes
(olijf)olie

Hoe:
Verwarm de oven allereerst voor op 180 graden.

Voor de lijnzaadeieren meng je de gemalen lijnzaad met water in een schaaltje samen. Laat dit voor 10 minuten staan tot het een geleiachtige structuur vormt. Meng de droge ingrediënten in een grote kom samen. Dit is dus de amandelmeel, quinoameel, lucumameel en himalayazout.

In een aparte kom meng je de lijnzaadeieren met de maple syrup, amandelmelk, kokosolie en een geprakte banaan samen. Dit giet je vervolgens bij de droge ingrediënten. Roer dit even goed door en nu meng je in een apart schaaltje de baking soda met de apple cider vinegar. Zodra het begint te schuimen giet je dit bij je muffinbeslag. Roer een paar keer goed door en giet het in de ingevette muffinvormpjes.

Zet de lucuma muffins 25 minuten in de oven. Kijk na 20 minuten of het niet te snel gaat. Laat het daarna een half uurtje afkoelen en it’s ready to eat! Lekker met chocopasta of pindakaas! Je kunt dit als ontbijtje of lunch eten met wat fruit, als tussendoortje of zelfs als een dessert met een bolletje (zelfgemaakte) ijs. 


xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *