Is er een verband tussen voeding en acné?

Puistjes, acné… de één heeft er last van, de ander totaal niet. Tot vorig jaar had ik er zelf ook nooit last van. Hoogstens één of twee puistjes in de maand. Mijn huid was altijd in ‘goede conditie’ en ik had nooit een huidprobleem. Nu heb ik al een jaar last van acné en tot op de dag van vandaag ben ik aan het uitvogelen waar het door zou komen.

Acné hebben. Daar wordt niemand blij van. Ik had nooit gedacht dat ik hier ooit mee te maken zou krijgen. In mijn pubertijd heb ik nooit last gehad van mijn huid, maar blijkbaar is het bij mij op latere leeftijd ontstaan. Na een bezoekje te hebben gehad bij de dermatoloog ben ik te weten gekomen dat acné t/m je 25ste kan ontstaan. Ik ben nu 23 jaar en vanaf mijn 22ste begon ik opeens last te krijgen van heel veel rode pukkeltjes in mijn gezicht. Destijds dacht ik dat het misschien zou komen door teveel paracetamol in te nemen en keeltabletten. Ik was namelijk ziek en heb hier toen heel veel van ingenomen en dat was het moment dat ik last kreeg van ‘puistjes’. Vervolgens ben ik vorig jaar dus langs geweest bij mijn dermatoloog.

Hoe ontstaat acné?
In je huid heb je talgkliertjes. Deze talkliertjes produceren talg wat normaal is, maar soms komt het voor dat je talkliertjes teveel talg aanmaken. Het overtollige talg hoopt zich op, kan een ontsteking veroorzaken tegen de oppervlakte van je huid en hierdoor vormen zich rode bultjes. Acné is geen kwaadaardige huidaandoening. Het heeft geen consequenties voor je lichaam, maar mentaal gezien kan het soms wel voor onrust zorgen. Veel mensen die last hebben van acné voelen zich er onzeker door, hebben weinig zelfvertrouwen en kunnen zich er depressief door voelen. Veel pubers krijgen op jonge leeftijd te maken met acné omdat zij in deze periode veel hormonen aanmaken en hierdoor hun lichaam begint te veranderen. Van de pubers en jong volwassenen heeft ongeveer 85% last van acné tussen hun 12e en 24ste.  Daarnaast zijn er verschillende vormen van acné.

Tot nu toe vraag ik mij altijd af of de acné niet ontstaat door voeding, huidproducten of iets dergelijks. Tot vorig jaar smeerde ik namelijk vaak honing op mijn gezicht of bijvoorbeeld kokosolie. Mijn dermatoloog vertelde mij dat ik hier onmiddellijk mee moest stoppen. Door dit op mijn huid te smeren maakte ik letterlijk de poriën in mijn huid dicht en dit zou de acné doen verergeren. Hier ben ik dan ook definitief mee gestopt. Verder heeft hij mij speciale huidverzorgingsproducten aanbevolen die ik moest gaan gebruiken in plaats van mijn reguliere huidproducten van de Kruidvat. Deze commerciële verzorgingsproducten zouden ook niet goed zijn voor mijn huid, en ik denk voor niemands huid niet, omdat er zoveel troep in zit. Er zitten zoveel chemicaliën in waar je je huid geen goed mee doet. Ik ben dus voor het advies gegaan van mijn dermatoloog en heb een set huidverzorgingsproducten besteld van het merk Cetaphil. Dit merk is speciaal voor mensen met acné en een gevoelige huid. Ik heb hiervan een dagcrème gekocht, reinigingsmelk en een zonnebrandcrème. Bovendien gebruik ik alleen concealer als make up voor onder mijn ogen en haal ik dit aan het einde van de dag eraf met de reinigingsmelk van Cetaphil.

Ik heb altijd gedacht dat mensen acné zouden krijgen door slecht te eten. Je weet het wel, vet eten, junkfood, gefrituurd eten, etc. Toch blijkt uit onderzoek dat voeding acné niet veroorzaakt. Daarentegen is wel gebleken dat acné zou kunnen ontstaan door het consumeren van zuivelproducten. Ook zou voeding dat rijk is aan snelle suikers acné kunnen veroorzaken. Of dit echt een direct verband heeft met acné is nog niet aangetoond maar uit onderzoeken blijkt dat het verband wel erg sterk is. Voor mij zou dit niet gelden, aangezien ik geen dierlijke producten consumeer.

Wat ik eraan doe
Aan mijn voeding zal het niet liggen dat mijn acné is ontstaan. Dit heeft tevens mijn dermatoloog mij verteld. Toch let ik op wat ik eet. Ik eet zoveel mogelijk gezond, puur en natuurlijk volledig plantaardig dat vooral bestaat uit grote porties groente en fruit. Dit is waar ik mij goed bij voel en waar ik mijn energie uit haal. Daarnaast gebruik ik de producten dat de dermatoloog mij heeft aangeraden, drink ik genoeg water, sport ik en doe ik aan meditatie. Stress zou ook misschien wel effect hebben op mijn acné. Daarom mediteer ik elke dag zo’n 10 minuutjes om meer te kunnen ontspannen.

Zoals je leest doe ik er zoveel mogelijk aan om mijn acné in ieder geval niet erger te maken. Helaas heb ik sinds een paar dagen echt een uitbraak gehad van pukkeltjes en roodheid op mijn gezicht en dan voornamelijk op mijn wangen. Nog nooit heb ik het zo erg gehad als nu. Ik heb besloten dat als mijn acné aan het einde van de week nog erger wordt dat ik een nieuwe afspraak zal maken met mijn dermatoloog. Hij zal mij hoogstwaarschijnlijk een vitaminesupplement geven of antibiotica. Dit is uiteraard iets wat ik niet wil, maar ik merk dat hoe erger mijn acné wordt hoe vervelender ik dit ga vinden. Het zorgt ervoor dat ik meer stress krijg, geïrriteerd raak en er ook een beetje onzeker van wordt.

xo Laura

Bron: Huidarts

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *