Wat je moet weten over je eerste moestuin!

 

Voordat je een moestuin aanschaft moet je eerst over een aantal zaken nadenken. Ben je bijvoorbeeld wel bereid om een deel van je tijd te besteden aan het zaaien, verzorgen en onderhouden van je moestuin? Al heel lang wil ik een moestuin, puur omdat ik enorm veel groente en fruit eet in een week. Alleen niet iedereen koopt zomaar even een moestuin. Ik heb ook goed nagedacht voordat ik er eentje heb aangeschaft. In deze blog post ga ik in op waar je op moet letten bij de eerste aankoop van je moestuin. Tot slot vertel ik je graag wat de voordelen zijn van het hebben van een moestuin zodat ook jij hopelijk net zo enthousiast wordt als ik!

moestuin

Sinds deze maand hebben wij in de tuin een moestuin staan! Deze heb ik online besteld bij Gadero. Bij het aanschaffen van een moestuin kun je jezelf de vraag stellen om het complete pakket te bestellen of om zelf alle onderdelen apart te kopen, bijvoorbeeld bij een grote bouwmarkt. Mijn moestuinbak heb ik online besteld, maar wel zelf in elkaar moeten zetten (wat mijn vriend vooral heeft gedaan, oops!). Een ingewikkelde constructie om de moestuin in elkaar te zetten was het zeker niet! In minder dan een uurtje heb je het in elkaar getoverd. Waar ik wel een beetje spijt van heb is dat ik te snel de keuze heb gemaakt om precies deze moestuin te bestellen. Ik had meerdere websites met elkaar moeten vergelijken. Conclusie: té enthousiast zijn in combinatie met niet veel geduld hebben is geen goede combinatie. Uiteindelijk kwam de totaalprijs van de moestuin (dankzij de verzendkosten) op een hoog bedrag uit, namelijk €98,-. Ik denk dat als ik de onderdelen apart had gekocht het goedkoper zou zijn geweest. Dit zijn dan ook weer zulke dingen waar je goed over moet nadenken voordat je een beslissing neemt. De moestuin staat nu nog heel zielig en leeg in de tuin. Jammer genoeg ben ik twee weken ziek geweest en daarom heb ik er nog geen tijd voor gehad. Maar vandaag heb ik dan eindelijk wat groente en kruiden kunnen zaaien!

Waar begin je?
Zodra je de beslissing hebt genomen om een moestuinbak aan te schaffen ga je verder met de volgende vraag. Hoe groot wil je de moestuinbak hebben? Mag het veel ruimte in beslag nemen of wil je klein beginnen? Vervolgens ga je na wat voor groente/fruit/kruiden je wilt gaan verbouwen. Als je net als ik voor het eerst begint met een moestuin zijn er een paar groentesoorten waar je het makkelijkste mee kunt beginnen! Deze vergen de minste zorg en dus ook minder moeite.

moestuin

Makkelijkste groentesoorten:

 • sla
 • courgette
 • wortel
 • radijs
 • spinazie
 • snijbiet

Nadat je de zaadjes hebt gekocht zie je dat ieder zakje een andere gebruiksaanwijzing heeft. Lees dit goed door om zo een mislukte oogst te voorkomen. Vandaag ben ik begonnen met wat groente en kruiden te zaaien. Deze staan op dit moment in potjes in huis. Mijn volgende tip is dan om alleereerst in huis te beginnen met kweken. Deze tip heb ik gekregen van iemand die al langere tijd een eigen moestuin heeft. Als het plantje een paar centimer hoog is dan kun je het uitplanten in de tuin of in je moestuinbak. Op deze manier kan het plantje namelijk aansterken voordat het meteen buiten wordt gezet. Let er op dat iedere groente, fruit en kruidsoort een andere verzorging nodig heeft.

moestuin

moestuin

Wat is geschikt voor een moestuinbak?

Niet alles is geschikt om in een moestuinbak te kweken. Dit komt puur doordat sommige groenten of fruitsoorten enorm groot kunnen worden en niet in een bak past. Wat kun je dan wel gemakkelijk in je moestuinbak kweken? Radijs, wortel, cherrytomaat en andere kruiden zoals dille, tijm en bieslook. Verder heb ik thuis zaadjes van komkommer, bieten, watermeloen en courgette liggen. Deze worden nogal groot en kunnen dus niet makkelijk in een moestuinbak groeien door gebrek aan ruimte. Daarom zal ik deze in de tuin op een groter oppervlak zaaien.

Verder ben ik mezelf op dit moment ook nog aan het verdiepen in de verzorging van mijn moestuintje. Het lijkt mij in ieder geval ontzettend leuk en onstpannend om mijn eigen groente, fruit en kruid te verbouwen! 🙂

Voordelen van een moestuin

 • het bespaart geld. Zodra er genoeg groente, fruit en kruiden in mijn tuin groeien heb ik ook minder producten nodig van de supermarkt. Op deze manier koop ik minder en bespaar ik geld;
 • er komen geen chemische middelen aan te pas. Je weet nooit helemaal zeker wat er is gebeurd met de groente en fruit voordat het in de supermakt ligt. Vele groente en fruitkwekerijen gebruiken chemische troep als bestrijdingsmiddelen tegen insecten en andere ongedierten. Dit is heel moeilijk om te verwijderen van een groente of fruit, dus komt dit ook weer terecht in je lichaam. Als je het zelf in je eigen tuin verbouwt dan heb je de zekerheid dat er niks geks mee is gebeurd;
 • het stimuleert om gezonder te eten! Een grote voorraad groente, fruit en kruiden in je eigen tuin maakt de stap naar gezond(er) eten makkelijker en leuker;
 • het verzorgen van je moestuin werkt ontspannend;
 • je krijgt meer kennis in het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden.

Uiteraard zal ik jullie op de hoogte houden van het proces van mijn moestuintje! Allereerst zullen de zaadjes binnenshuis uit moeten groeien tot kleine plantjes voordat ik het in de tuin kan telen. Ik ben zelf heel benieuwd en hoop dat het een geslaagd moestuin-project wordt!

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *