Easy veggie vegan lasagna

 

Misschien is het niet echt bepaald het weer voor lasagna, maar come on, pasta is altijd wel lekker! Dit keer deel ik graag met jullie mijn eerste vegan lasagna. Het is geen ingewikkeld recept en het smaakt verbazingwekkend goed zonder vlees! 

Of ik vaak pasta eet? Nee, eigenlijk niet, maar ik vind het wel lekker! Vaak eten we één keer in de twee weken pasta. Dit is dan wel vaak macaroni de laatste tijd. Wat ik mij laatst opeens bedacht is dat we thuis al heel lang geen lasagne meer hebben gegeten. Daarom vond ik het weer eens tijd voor lasagne en dit keer voor het eerst een plantaardige lasagne! Lasagnebladen hadden we al in huis dus moest ik alleen nog even kijken met welke ingrediënten ik het wilde vullen. Zo ben ik gek op courgette, dus moest dit er uiteraard in. Verder hoort er bij lasagne ook tomatensaus en kaas. In plaats van gewone kaas heb ik plantaardige kaas gekocht op basis van kokos. Ontzettend lekker en het geeft echt een kaasachtige smaak aan je lasagne! Daarnaast heb ik in plaats van vlees gebruik gemaakt van tofu. Ook zitten er champignons in dit recept, waar ik ook mega fan van ben! De tomatensaus, kaas, courgette, tofu en campignons vind ik een heerlijke combinatie en past ook goed bij elkaar. Hieronder deel ik graag het recept met jullie!

vegan lasagna

Gezondheidsvoordelen

Tofu is een welbekende vleesvervanger. Tofu is gemaakt van sojabonen. Het bevat ontzettend veel eiwitten, calcium en magnesium. Daarnaast verlaagt het de kans op hart- en vaatziektes. Champignons zijn rijk aan vitamine B, bevatten weinig calorieën en bevat zelfs vitamine B12 wat normaal gesproken alleen in dierlijke producten zit. Verder zorgt deze groente voor een sterk immuunsysteem, verlaagt het de kans op kanker, bevat het vele mineralen en werkt ontstekingsremmend.

Easy veggie vegan lasagna (4 personen)

Wat:
1 blok tofu (400 g)
2 el sojasaus
1 el balsamico vinegar
2 el maple syrup
1/2 tl oregano
1/2 tl rozemarijn
1 tl hartige specerijenmix*
1/2 tl knoflookpoeder
1 grote pot tomatensaus
2 kop bruine champignons
1 courgette
2 el sojamelk
1 pakje vegan kaas (Willmersburger)
Snufje zout en peper
Broodkruimels (1/2 volkoren boterham)
Verse basilicum
Ovenschaal

Hoe:
Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden.

Bereid allereerst de tofu klaar. Snijd de tofu in kleine vierkante blokjes en marineer dit in een kom samen met de sojasaus, balsamico vinegar, maple syrup, knoflookpoeder, oregano, rozemarijn, specerijenmix, zout en peper. Laat dit even staan zodat het goed kan intrekken. Vervolgens bak je de tofu in een grote wokpan goudbruin.

Vet de bodem van de ovenschaal in met wat olijfolie en een klein beetje tomatensaus. Dit zorgt ervoor dat de lasagnebladen niet aan de bodem blijven plakken. Leg vervolgens vier lasagnebladen op de bodem. Hierop schep je wat tomatensaus. Hierna voeg je de groente en tofu toe en daaroverheen top je het af met vier plakjes kaas. Nu leg je er weer vier lasagnebladen op en herhaal je dezelfde volgorde tot je ingrediënten op zijn. Ik heb in totaal drie laagjes lasagnebladen gebruikt (dus 12 lasagnebladen in totaal). Op de laatste laag lasagnebladen verspreid je het laatste restje tomatensaus gecombineerd met de plantaardige melk.

Rooster de helft van een boterham tot het krokant is. Verkruimel dit over je lasagne. Schuif het voor 30 minuten in de oven. Het moment dat je je lasagne uit de oven haalt strooi je er nog wat verse basilicum op. Buon appetito!

Hartige specerijenmix

Wat:
2 el edelgist
1 el gedroogde peterselie
2 tl knoflookpoeder
1 el gedroogde basilicum
2 tl gedroogde tijm
2 tl droge mosterd (mosterdpoeder)
1 el uienpoeder
2 tl paprikapoeder
1/2 tl gemalen kurkuma
1/2 tl selderijzaad

Hoe: 
Meng bovenstaande kruiden met elkaar. Eventueel moet je de kruiden stampen in een vijzel.

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *