Plantaardige tomatensoep uit eigen moestuin

 

Zoals jullie weten ben ik afgelopen zomer begonnen met een eigen moestuin. Aan het einde van de zomer is het een ware jungle geworden dat zowat bijna gekapt moest worden. We hadden opeens honderden tomaatjes! Wat is er dan beter om je eigen tomatensoep te maken?

We hebben afgelopen maanden genoten van o.a. de lekkerste en zoetste watermeloenen, wortels, bieten, baslicum en dus ook tomaatjes! Super handig is het om je eigen moestuin te hebben. Ben jij ook wellicht van plan om in een eerste moestuin te investeren? In dit artikel vertel ik je meer over het starten met een eigen moestuin!

Met twee grote kommen vol tomaten heb ik zo’n beetje de hele tomatenplant kaalgeplukt. Het ziet er super vrolijk uit moet ik zeggen die felgekleurde gele tomaatjes! Ik wil een makkelijk en lekker recept maken. Zo bedacht ik me om er maar plantaardige tomatensoep van te maken. Niet moeilijk en gewoon hup alles in de pan. Het eindresultaat was sweet en tasty! Deze plantaardige tomatensoep wil ik natuulijk graag met jullie delen. De soep is lekker tijdens koude herfstdagen en je hebt ook meteen een vrolijk gerecht op tafel.

plantaardige tomatensoep

plantaardige tomatensoep

Gezondheidsvoordelen

Wist je dat als je tomaatjes kookt je meer vitaminen binnen krijgt? Het is wel zo dat als je rauwe tomaten eet de vitamine C hoger ligt, maar de antioxidanten stijgen naarmate je de tomaten kookt. Om eerlijk te zijn eet ik eigenlijk bijna alleen maar rauwe tomaten en kook ik het nooit. Lekkere warme tomatensoep is daarentegen wel heel verwarmend en comfy tijdens de koude dagen. De vitamine C zorgt uiteraard voor een sterk imuumsysteem. Daarnaast zorgen de antioxidanten voor o.a. een mooie huid, ogen en botten. Ook beschermen tomaten je tegen hart- en vaatziekten en verlaagt het je bloeddruk. Genoeg redenen om tomaten te consumeren, dus!

Comfy tomatensoep (4 porties)

Wat:

8 kop cherrytomaten (1 kg)
2 el olijfolie
2 rode ui
3 tenen knoflook
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepoeder
1 groente bouillonblokje
2 handjes basilicum
Peper en zout
Oregano
Staafmixer

Hoe: 

Snijd de uien in kleine stukjes. Doe dit ook met de knoflook. De knoflook kun je ook met een knoflookperser fijn maken. Dit heb ik zelf ook zo gedaan.

In een grote soeppan giet je de olijfolie. Laat de olijfolie eerst even warm worden voordat je de ui en knoflook toevoegt. Voeg de ui en knoflook er nu bij. Roer dit eventjes door. Breng ook alvast (een kop) water aan de kook voor de bouillon. Zodra het water gekookt is meng je het water met het bouillonblokje in een klein steelpannetje. Laat de bouillon hier in smelten. Roer weer even door de ui en knoflookmix totdat de ui doorzichtig en zacht wordt. Doe dit voor ongeveer 10 minuutjes.

Voeg nu de gewassen tomaatjes in de soeppan plus de paprikapoeder en cayennepeper. Roer dit goed door en sluit de pan vervolgens met de deksel, maar niet helemaal. Laat dit 10 minuutjes zachtjes doorkoken.

Tot slot voeg je de bouillon toe. Roer even door en laat dit weer voor ongeveer 10 minuten doorkoken. Nu kun je er echt soep van maken! Pak je staafmixer en pureren maar! Roer na het pureren de basilicum, peper en zout en wat oregano door je soep. Serveer in kommetjes en strooi er nog wat verse basilicum op als je dat wilt.

xo Laura

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *