De opwarming van de aarde is een feit

 

Afgelopen zomer was wel écht zomers. Het leek wel één grote hittegolf. Je vindt het leuk of echt totaal niks. Wat we wel kunnen zeggen is dat het klimaat steeds sneller aan het veranderen is. Leuk dat we zo’n echte zomer hebben gehad, maar normaal is het zeker niet. Het is dan ook een feit dat de temperatuur op aarde stijgt met alle gevolgen van dien.

Misschien is dit niet echt een artikel dat je verwacht op mijn blog, maar persoonlijk vind ik het een belangrijk onderwerp om over te schrijven en met jullie te delen. De Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) kwam onlangs met een report over de klimaatverandering. Zo wordt nog eens duidelijk gemaakt dat het aantal graden op aarde op dit moment niet verder moet stijgen dan 1,5 graad. Als dit overschrijdt wordt heeft dit drastische omstandigheden tot gevolg. Duizenden wetenschappers zijn het dan ook allemaal eens dat de hoeveelheid broeikasgassen echt omlaag moet.

Het IPCC doet wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering, de impact daarvan en toekomstige risico’s. Het is dan ook een onpartijdige organisatie. Ze doen puur onderzoek naar de veranderingen van het klimaat op aarde.

Wiens schuld?

Wie of wat veroorzaakt de opwarming van de aarde? Er zijn hierbij veel factoren die meespelen. Eén ding is zeker en dat is dat de opwarming van de aarde grotendeels door de mens is veroorzaakt. De industrialisering zorgt voor vele schadelijke stoffen in onze atmosfeer. De grootste en bekendste broeikasgas is CO2. Volgens het IPCC is het zeer waarschijnlijk (meer dan 90 procent kans) dat het grootste deel van de opwarming van de opwarming van de aarde te danken is aan de toename van broeikasgassen.

Volgens het meest recente rapport van het IPCC is het zeer waarschijnlijk (meer dan 90 procent kans) dat het grootste deel van de opwarming van de aarde in de afgelopen decennia is toe te schrijven aan de waargenomen toename van broeikasgassen.

de opwarming van de aarde

Veeteelt is de boosdoener

Niet alleen de fabrieken en de rest van de industriesector veroorzaakt broeikasgassen. Wat dacht je van de veeteelt? De veeteelt is één van de grootste veroorzakers van onze klimaatverandering. Zo is het inmiddels voor veel mensen bekend dat er ontzettend veel water nodig is voor een stukje vlees. Het gevolg hiervan is uitputting van de natuurlijke bronnen. Verder is er ook veel land nodig voor al het veeteelt. Dit in tegenstelling tot groente en fruit. Hiervoor heb je maar een klein deel grond nodig en in vergelijking met de veeteelt ook minder dan het dubbele hoeveelheid water. Een plantaardige levensstijl en landbouw is een erg efficiënte manier om bij te dragen aan het behoud van onze aarde.

Dee veeteeltindustrie stoot meer CO2 uit dan alle vervoersmiddelen bij elkaar. Dit is natuurlijk niet normaal veel en persoonlijk vind ik daarom dat de veeteelt zeker een veroorzaker is van de stijging in temperatuur. Door meer plaats te maken voor plantaardige voeding en minder voor de veeteeltindustrie besparen we water, land, onnodige dierenleed en uiteraard dragen we bij aan een schoner milieu.

De gevolgen

De gevolgen van de opwarming van de aarde zorgt voor vele natuurrampen. Droogte of juist overstromingen, tornado’s, orkanen, etc. Dit zorgt weer voor onder meer slachtoffers, mislukte gewassen, armoede, niet-leefbare gebieden voor dieren en ocean dead zones (dit is al jaren geleden begonnen). Volgens Hans-Otto Pörtner, Co-Chair of IPCC Working Group II, zorgt een stijging van 1,5 graad of hoger voor onomkeerbare veranderingen. Een voorbeeld zou het verdwijnen van sommige ecosystemen zijn. Het WNF geeft aan dat de klimaatverandering ook tropische plagen en ziektes met zich meebrengt. Ook het WNF geeft aan dat vele diersoorten uit zullen sterven.

de opwarming van de aarde

Wat kan jij doen? 

Lukt het ons om ons te houden aan de limiet van 1,5 graad opwarming? We kunnen hier namelijk allemaal een beetje bij helpen. Consumeer bijvoorbeeld minder dierlijke producten. Hoe minder we de veeteeltindustrie steunen hoe minder er hiervan geproduceerd worden. Dit betekent des te meer er plantaardige alternatieven bij komen!

Verder pak je natuurlijk de fiets of trein in plaats van de auto. Reis wat minder met het vliegtuig. Het vliegtuig is het grootste milieuvervuilende vervoersmiddel. Douche korter en gebruik zo min mogelijk chemische producten. Kies voor natuurlijke ingrediënten.

!Tip! Documentaire over klimaatverandering: Before The Flood (Leonardo Di Caprio).

xo Laura

Bron: IPCC, WNF, RTLnieuws

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *