Wat doe ik tegen mijn acne?

 

Nee, het is geen pretje om acne te hebben. Nooit gedacht dat ik het ooit zou krijgen überhaupt. Ik heb namelijk nooit last gehad van mijn huid. Helaas heb ik het alsnog op een late leeftijd nog even als cadeau gekregen. Heb jij er ook last van en wat heeft toen bij jou geholpen? Hier lees je welke acties ik heb ondernomen en wat ik er nu nog meer aan ga doen!

Acne in het kort

Het is algemeen bekend dat acne tijdens je pubertijd ontstaat. Zo hebben veel jongeren rond hun 16e jaar hier last van. Je lichaam is op deze leeftijd bezig met hormonen maken. Deze hoeveelheid aan hormonen zorgen voor veranderingen in je lichaam. Door deze veranderingen kunnen je onderhuidse talgklieren bijvoorbeeld een teveel aan talg produceren waardoor je puistjes krijgt. Als je acne hebt dan maken je talgklieren dus overtollig talg aan. Dit hoopt zich op onder je huid en veroorzaakt een ontsteking omdat het ”vast” zit en niet weg kan. Hierdoor ontstaan dus die vervelende rode pukkeltjes.

Soms verschijnt acne op een later leeftijd. Ik heb tot mijn 22ste nooit echt last gehad van puistjes of onzuiverheden. Bij de meeste mensen verdwijnt acne rond hun 25ste. Hopelijk ben ik er dan ook voorgoed vanaf, maar tot die tijd probeer ik wel wat uit in de hoop dat het eerder weg gaat.

acne

Duidelijke veranderingen

Op mijn 22ste begon ik veranderingen te zien aan mijn huid. Zo kreeg ik om te beginnen eerst last van roos en eczeem. Mijn hoofdhuid raakte geïrriteerd en ook rondom mijn neus kreeg ik opeens regelmatig jeuk. Het zag er rood, schilferig en droog uit. Vervolgens ben ik naar de huisarts gegaan die mij weer heeft doorverwezen naar mijn dermatoloog. Van mijn dermatoloog heb ik een speciale crème en roosshampoo voorgeschreven gekregen. De roosshampoo heeft wel goed gewerkt en deze gebruik ik nu ook niet meer. De crème voor mijn neus heeft helaas niet veel geholpen.

Nadat er eczeem door de dermatoloog is geconstateerd begon ik last te krijgen van acne. Mijn gevoel zei in het begin altijd dat het kwam doordat ik teveel paracetamol en keelsnoepjes heb ingenomen. Ik was namelijk net voordat ik acne kreeg ziek en lag bijna twee weken in bed met elke dag vele keelsnoepjes en paracetamol. Ik dacht altijd dat mijn acne hierdoor is ontstaan. Toch ligt het hier niet aan maar puur door een teveel aan talgproductie en dat wordt niet veroorzaakt door paracetamol en keelsnoepjes.

Lichamelijke en mentale onzekerheid

Acne is niet alleen lichamelijk vervelend, maar het kan ook voor mentale onzekerheid zorgen. Als ik terugkijk naar hoe mijn huid er drie jaar geleden uit zag kan ik niet geloven dat ik nu last heb van acne. Nu pas waardeer ik het hoe egaal mijn huid toen was. Jammer genoeg kan ik dat nu niet meer zeggen en ik merk wel degelijk dat ik er soms onzeker van wordt. Toch is het aan de andere kant zo dat ik me niet laat sollen door deze, nog zachtuitgedrukt, rot acne. Het mag niet mijn leven op zo’n manier beïnvloeden dat ik altijd met een capuchon op loop en een lok haar voor mijn gezicht. Nee. Ik laat mezelf juist zien, mijn gezicht open en bloot, en vaak zelfs zonder een spoortje make-up op. Bovendien heb ik gelukkig een lichte vorm van acne en alleen daarom al vind ik dat ik niet moet klagen!

Wat doe ik eraan? 

Het project weg-met-die-acne is al een tijdje geleden van start gegaan. Zo heb ik verschillende maatregelen genomen om er van af te komen. Hieronder deel ik mijn weg-met-die-acne checklist met dingen die ik al heb geprobeerd en welke acties ik nog wil ondernemen. Als je nog tips hebt, dan hoor ik het meer dan graag!

 • Alleen huidproducten van Cetaphil gebruiken.

  Cetaphil is een speciaal huidverzorgingsmerk voor mensen met acne/een droge/gevoelige huid. Volgens mijn dermatoloog mag ik alleen deze producten gebruiken voor mijn huid. Zo heb ik hier een huidcrème (voor lichaam en gezicht) voor, reinigingsmelk en zonnebrandcrème. Mijn acne is sinds deze producten redelijk hetzelfde gebleven. De huidcrème zorgt er wel voor dat mijn huid niet meer zo droog is. Het is alleen zo dat als ik het even niet gebruik, mijn huid weer erg droog wordt en het dus constant moet gebruiken.

 • Geen sterke specerijen eten.

  Dit heb ik voor een tijdje gedaan. Ik dacht dat specerijen zoals cayennepeper en paprikapoeder effect zou hebben op mijn huid, maar dit was niet het geval. Mijn dermatoloog vertelde mij ook dat eten geen effect heeft op acne. Ik voeg de specerijen nu weer gewoon toe aan mijn eten.

 • Meditatie.

  Stress kan natuurlijk ook effect hebben op je huid. Om eerlijk te zijn heb ik vaak last van stress en probeer ik dan ook eens in de week te mediteren. Ik zou dit vaker moeten doen. Tot nu toe heb ik helaas nog niet gemerkt dat dit helpt.

 • Zweten, zweten en nog eens zweten.

  Zoals altijd blijf ik nog steeds (intensief) sporten en dit doe ik minstens drie keer per week. Hardlopen, HIIT, cardio, kracht en yoga. Ook ben ik naar de sauna geweest, maar dit alles helpt niet om de acne te laten verdwijnen. Uiteraard heb ik altijd een schoon handdoekje bij me tijdens en na het sporten en was ik mijn gezicht met lauw water af.

 • Een selderijsapkuur.

  Op aanraden van de kinesioloog heb ik deze sap een paar weken vóór het ontbijt gedronken. Een echte pure selderij shot, ja! Ik merkte dat het mijn lichaam van binnenuit heeft gereinigd. Ook merkte ik dat ik vaker naar de wc moest en dat mijn spijsvertering optimaal functioneerde. Toch heeft het niet veel gedaan voor mijn acne. Wil je meer informatie over de selderijsapkuur en welke gezondheidsvoordelen het voor je heeft? Lees het hier!

 • Brandnetelthee drinken.

  Hier ben ik sinds kort mee bezig! Brandnetelthee schijnt één van de beste medicinale theeën te zijn die je maar kunt vinden. Toevallig hadden we thuis al erg lang verse brandnetelbladeren in de kast staan maar nooit gebruikt. Ik probeer dit voor een maandje vol te houden en hopelijk maakt het mijn acne en eczeem wat minder! Brandnetelthee is voor ontzettend veel dingen goed. Het helpt o.a. tegen ontstekingen, acne en eczeem.

 • Detoxsmoothie drinken.

  Dit staat nog op de planning! Deze detoxsmoothie ontgift je lichaam van binnenuit, verwijderd afvalstoffen uit je lichaam en kan dus ook een goede remedie zijn voor je huid. Ben je benieuwd naar dit detoxpakket? Dit detoxpakket kun je bij Koeman Kinesiologie bestellen en je kunt er zes weken mee vooruit! Niet alleen is het goed voor je huid, maar het geeft je lichaam en energie een totale boost!

  acneacne

 • Een gezichtspeeling.

  Ik heb van vele mensen gehoord dat dit je huid goed doet. Ook mensen met acne hebben dit gedaan en zouden er een betere huid van hebben gekregen. Het is het proberen waard!

Heb jij nog tips voor mij? Heb je zelf acne gehad en wat heeft bij jou geholpen? Ik wil niet aan de medicijnen en probeer dan ook zo veel mogelijk op een natuurlijke manier van mijn acne af te komen.

xo Laura

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *